Favoritgrönsaken just nu! Nyttigare än spenat!

Jag tog med några stånd av min favorit svartkål från Nordingrå igår. Efter den kalla natten var de riktigt stelfrusna men klarar sig ändå, man kan till och med plocka när snön har kommit. En idealisk grönsak speciellt för oss i  norrr. Inte behöver man köpa isbergssallad från Spanien, inte. ´Nero di Toscana´ heter sorten. Enda krånglet med odlingen är att man sommartid måste ha fiberduk över för att hindra insektsangrepp, men nu när det har blivit kallt är det inte risk för några kryp på bladen heller.

svartkål

Svartkålen kallas ibland palmkål och är egentligen en grönkålsort. Inte nog med att den är god och lättodlad utan den måste vara en av de nyttigaste grönsakerna. I ett nummer av tidningen Odlaren(bra tidning) läser jag att grönkålen innehåller fyra gånger så mycket betakaroten som spenat och mer av flera vitaminer. Desutom innehåller den mycket protein och ger dubbelt så mycket omega-3-fetter som omega-6, vilket det är få växter som gör. Och konstigt nog mera kalcium per viktenhet än mjölk! Och kål sägs ju motverka cancer. Omman dessutom dricker den nyttiga ekomjölken måste det bli rena dunderkuren! Läs HÄR om varför ekomjölk är extra nyttig. Av svartkålen kan man göra mycket gott. Recept kommer framöver på en god sallad, som min gamla moster, inbiten hälsokostare, brukade göra. Men så länge kan du kolla in mitt recept på grönkålspaj a´ la LCHF HÄR. En av de godaste pajerna jag smakat, och mannen tycker likadant. Passar till veckans vegetariska middag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
13 november, 2015Permalink

2 thoughts on “Favoritgrönsaken just nu! Nyttigare än spenat!

  1. Där fick jag lära mej något nytt! Tack!
    Fast jag är i Spanien nu, så det blir nog sallad härifrån just nu. Här finns så fina färska grönsaker.
    Ha en skön söndag!

    • Ja du är bra till, mycket färska grönsaker att välja på, vi får nöja oss med grönkålen och våra lagrade rotfrukter om vi vill ha närodlat. Bra det också!

Comments are closed.