Provsmakning av 5 sorters svenska äpplen

För några veckor sedan hade butiken äppelsorter jag inte smakat. Minns inte att de ens fanns i höstas. Kanske för att jag hade så mycket egen frukt att jag inte såg efter. Nu köpte jag av alla sorterna och idag har jag smakat och jämfört sorterna. Tuggat och smakat och tuggat igen. Alla 5 väldigt goda, men på olika sätt.

Provsmakning av svenska äpplen
  • Cox Orange köper jag alltid när de finns. De är i stort sett bara söta med en tydlig päronsmak.
  • Rubinola var ny för mig, frisk och syrlig men också söt och en speciell god arom som jag inte kommer på vad det liknar. Kul att jag har en kvist av den i mitt äppelträd med 20 sorter. Den är också väldigt hållbar, till mars typ. Det blir bra när jag har min jordkällare klar.
  • Frida har jag fått tag på tidigare i vinter. Sötare och mindre syrligt än Rubinola. Väldigt stort och fint och härligt röd. Jag tycker den liknar Ingrid Marie lite, men mindre kryddig smak. Frida passar nog för den som är van vid söta importerade äpplen. Sorten är ganska ny och vi fritidsodlare får inte tag på sådana träd, för de allra bästa nyförädlade sorterna går till odlarna.
  • Santana var också ny för mig. Sötast av dagens sorter näst Cox Orange. Men ändå lite syrligt och väldigt saftigt. Det saftigaste äpplet av alla.
  • Ingrid Marie finns ofta kring jul. det äpple som det säljs mest av. Lagom sött, syrligt och en egen arom som inget annat äpple har.

Alla sorterna är krispiga och saftiga, det är ju sådana äpplen folk vill köpa. Med ett sånt här fint utbud behöver vi inget annat än svenska äpplen. Det är variation i smaken och de smakar så mycket mer än importerade. Det beror helt enkelt på vårt svala klimat med en långsam mognad som ger mer arom. Tack vare ny lagringsteknik kan vi äta svenska äpplen ända fram till försommaren. Och dyra är de inte. Som en vän sa: Man kan jämföra priset på drygt 30 kr med priset på lösgodis!

Ska du baka semlor idag på fettisdan så prova mitt bästa recept HÄR.