Sått 4 favoritperenner idag

Jag har inte orkat så mycket idag, en förkylning igen. Men jag har städat och sorterat, bl a massor av överblivna fröpåsar. Jag brukar samla perennfrö för kurserna och det överblivna får dålig grobarhet efter något år, så de åker i komposten. Fast några favoriter ville jag själv ha mer av.

Denna söta Primula, jag tror det är kandelaberviva, ger mycket färg och trivs så bra på sin fuktiga plats. Ett större sjok skulle bli effektfullt. Bergvallmofröna, Meconopsis, kan jag inte heller kasta, för tänk om plantorna jag har skulle försvinna. Bergvallmo är bland de allra vackraste perennerna. Oftast gror de inne i rumsvärme, även primulan, men nu när fröna är lite gamla, gror de sämre, så jag ställer nog ut dem under snön efter några veckor om de inte grott då. Det kallas stratifiering, HÄR kan du läsa mer om det.

Stor bockrot, Pimpinella major, är så fin ihop med rosor, så den vill jag absolut ha mer av. Skir som en spetsduk. Den är svår och gror långsamt så den ska fort ut under snön. Bilden har jag lånat från Impecta, som jag köpte första fröna ifrån.

Nu har jag plast över lådorna och när jag fått ut dem under snön sköter det sig själv. När snön smälter blir det bevattning och när vårvärmen kommer är det ändå så svalt ute att det inte behöver vattans på länge. Fröna gror bra ute för den växlande temperaturen mellan dag och natt är vad de är inprogrammerade för. Det blir en annan femma att ta reda på alla småplantorna precis när det är så mycket annat att göra i trädgården. För det är ju svårt att kasta, fast man inte behöver allt…

4 reaktioner på ”Sått 4 favoritperenner idag

  1. Monica Söderström

   2-4 veckor brukar det anges, men ibland sätter jag ut dem efter 2 veckor. Jag vet en som har frösådderna inne bara en dag före de ska ut. och för henne funkar det. Men står de inne några veckor kan man har tur att en del fröer gror redan då. En fördel kanske. Lycka till med sådderna!

 1. Du har alltid något på gång.
  Önskar jag kunde göra lite mer frösådder, men är jag aldrig tillräckligt långt på samma ställe.
  Önskar dej en fin dag!

  1. Monica Söderström

   Ja det är ett dilemma, därför som jag inte odlat i växthus över sommarn tidigare. Men nu satsar jag på att vara mest i Nordingrå och har fått ett så fint växthus.

Kommentarer inaktiverade.