Pynta julbordet: Fina ljusbågar med buxbom eller lingonris

Tre fina ljusbågar är klara för julbordet. Jag har inte hunnit med något mer på bordet, du som följer bloggen kanske minns att det brukar bli lite olika från år till år. Imorgon tar jag in mer grönt och kanske äpplen och granatäpplen. Det får vi se sedan. Nu ska du få beskrivningen på dessa enkla ljusbågar. Visst är det lite Carl Larsson-stil över dem!

Ljusbågar av buxbom

Skaffa några kvistar buxbom (eller lingonris om du kan), grön ståltråd och tunn bindetråd typ myrtentråd, samt röda pärlor eller pärlnålar så får du en härlig julkänsla på dina ljusstakar. En limpistol och en avbitartång kan man behöva också. Två gröna rätt så styva ståltrådar per båge behöver du. Bra om de är gröna så behöver de inte döljas helt av buxbomen.

Snurra ihop 2 ståltrådar

När du snurrat ihop trådarna drar du isär dem på mitten så att det blir en lagom stor ögla att trä över ett ljus. Så är det en färdig stomme. På ena sidan av öppningen fäster du en tunn grön ståltråd att binda med. Myrtentråd kallas den tunnaste. I nödfall kan du använda grön sytråd.

Här binder jag första stjälken från mitten och ut mot trådens slut

Jag har börjat vid tummen på bilden och täcker här ena sidan av öglan och fortsätter till ståltrådsstommens ena ände. Det är inte så noga att dölja stommen helt då den är grön och även bindetråden.

Vice versa men åt andra hållet

Här har jag vänt på stommen och börjat på andra sidan av öglan och binder buxbomen fram till stommens andra ände.

Nu är det buxbom längs hela stommen.

Stommen har jag böjt redan från början till en fin båge, men det går lika gärna att vänta med det tills allt är klart.

Dags att dekorera ljusbågen

Röda pärlor eller som här, pärlnålar får föreställa lingon. De sitter bäst om man limmar med limpistolen så jag tog avbitartången och klippte bort det mesta av nålarna då jag inte hade några pärlor hemma.

Så är tre ljusbågar för julbordet klara

Kul och snabbt pyssel men var beredd på att buxbom kan lukta illa. Dock går lukten bort när den torkat till lite.