Räddningsaktion för småplantor som vissnar

Flera orsaker kan göra att frösådderna plötsligt tynar bort, eller bara tippar ikull. I år använde jag fjolårets säck med såjord, som stått inomhus. Det kan vara en viss risk, för sorgmyggor, de småflugor som ibland flyger runt krukväxterna, kan ha hittat en fristad i säcken. I år var det nog några sorgmyggor som lagt ägg i min säck, och när jag sådde fick de fukt och växte till. Larverna älskar rötter på småplantor! Mina första chiliplantor lutade nu betänkligt och några hade inga rötter, märkte jag. Om när jag rörde krukan flög det upp några småflugor. Det bästa nu är att använda Nemablom, ett biologiskt bekämpningsmedel. Men jag iddes inte beställa, utan lät plantorna torka ut, nästan helt, och jag vattnade bara nerifrån, eftersom myggorna vill lägga sina ägg i fuktig jord. Så nu är det kruttorrt på ytan och lite fukt nertill. Dessutom ska jag plantera dem en och en i krukor med ny bra jord. HÄR finns några fler tips.

Småplantorna börjar lägga sig!

Bäst är att köpa ny jord, även en säck som legat ute kan ha blivit bo för äggen, då sorgmyggor finns naturligt utomhus. Man kan också sterilisera jorden i ugnen på 100 grader i minst 30 minuter. Då ska jorden vara fuktig när man ställer in den i ugnen. Nu har min jord fått en sådan omgång i ugnen så jag kan ha den till fortsatta sådder.

Jag ser fram emot några härliga chiliplantor, ifjol köpte jag frö från Patrik på FB och dessa har jag nu frön kvar av. Bild lånad av Patrik Andersson

Svampsjukdomar kan också angripa de små plantorna. Största risken är om det är för fuktigt med plantor som trängs, och dessutom för mycket vattning. Då kan det också vara ajöss! Precis som tidigare är det viktigt att ransonera vattningen sedan fröna grott. De får inte torka ut innan de grott förstås, och inte sedan heller, men ge så lite som möjligt. Som alltid är lagom bäst!

4 reaktioner på ”Räddningsaktion för småplantor som vissnar

 1. Ewa Klimczak

  Jag fick några frösorter av Patrik A. Plantorna på g.
  Kul att det finns folk med olika kunskaper och växtfavoriter
  Jorden man sår i är jätteviktig. Jag köpte en säck med såjord i blomsterhandel förra året.
  Det fanns döda små daggmaskar, och jag sådde fröna i den och ångrade mig dagen efter, köpte ny jord och sådde igen. Och det var bra- inget grodde i den första.
  Och att vattna underifrån är jätte bra tips. Chili tål torka rätt bra.

   1. Ewa Klimczak

    jag har några akvariebelysningsramper som funkar bra, hoppas chili uppskattar de
    Tidigare år sådde jag kronärtskocka men den brukar få svamp i maj.

    1. Monica Söderström

     Det går säkert bra med den belysningen! Kronärtskocka får jag ge upp, vi har för kallt för den…

Kommentarer inaktiverade.