Vardagsmiddag med rosentema på Alla Hjärtans dag !

I år då vi firar dagen på en tisdag, passar det att pimpa vardagsmaten. Vi har provlagat något så ovanligt som rosa palt. Här i Ångermanland kallas den vanligen kams, söderut kroppkakor och längre norrut pitepalt. Skillnaden här i norr är att vi använder både rå och kokt potatis och även kornmjöl. i vanliga fall grådaskig i färgen men god. Barnbarnen brukar äta här på tisdagar – det ska bli spännande att höra vad de tycker om vår nya rosa palt? För palt, det gillar de i vanliga fall.

Rosa palt på Alla Hjärtans Dag

Vi använde ett vanligt recept och bytte bara ut en rå potatis mot en rå rödbeta. Viktigt är att rödbetan rivs riktigt fint, så färgen fördelar sig. Du kan även använda recept till kroppkakor och tillsätta rödbeta. Enklast är att koka paltarna, det gjorde mannen, medan jag fyllde en oljad silikonform med rosenmönster och gräddade paltarna i micron, ca 1 min per palt. Om det är 6 formar blir det alltså ungefär 6 minuter. Några mini till barnbarnen i pralinformar också. Tänk på att salta lite extra i smeten om du ska micra den.

Paltrosor blir det!

Palt med kornmjöl 4 pers

6 råa potatisar
6 kokta potatisar
2 dl vetemjöl eller mer
2 dl kornmjöl eller mer
1 1/2 tsk salt

Till kokning:
vatten
1 tsk salt per liter vatten

Byt ut 1 rå potatis mot en rå rödbeta

Paltsmet i ovanlig nyans

Skala och riv den råa potatisen på den fina sidan av rivjärnet, lägg den i ett durkslag och låt rinna av. Skala och riv rödbetan. Skala och koka övriga potatisar och mosa dem medan de är varma.

Blanda all potatis, allt mjöl och salt till en ganska kladdig, men så fast smet att den går att forma till stora bollar. Ta mer mjöl om det behövs. Koka upp vatten och lägg ner paltarna med hjälp av en sked. När de flyter upp är de klara.

Skär itu de kokta paltarna så den läckra rosa färgen framträder!

Avnjutes varma med lingonsylt och en smörklick. En riktigt stadig måltid, men akta du äter för mycket – då blir det paltkoma och du måste lägga dig på sofflocket som förr i tiden!

Ätes med måtta!