Rea på vårlökar. Plantera dem i kruka!

Nu har rean på vårlökar kört igång. Har marken frusit kan du istället plantera i kruka. Minipåskliljor, ja alla sorters narcisser, pärlhyacinter och tulpaner- alla är lätta att driva upp i kruka.

Plantera tulpanlökar i kruka

Blanda gärna upp vanlig jord med grov sand, och sätt lökarna tätt. De behöver inte planteras så djupt som i trädgården utan bara lite jord ovanpå räcker. Lökarna ska delvis synas ovan jord. Bäst är att täcka med sand istället för jord, så ligger de kvar bättre. Lökarna ska bara läggas på jorden utan att trycka till, för om jorden är för kompakt orkar rötterna inte ta sig ner utan trycker istället upp löken när de växer. Förvara krukorna i en sval matkällare eller ett frostfritt garage under vintern. Jag har prövat att plantera utomhus i urna men de lökarna klarade sig inte. Urnan måste i så fall ner i marken eller lökarna kan eventuellt klara sig vid en vägg med isolering runt om.

Framåt våren börjar det spira nere i källarn. När knopparna börjar svälla och kika upp lite grann ur bladen är det bara att ta fram krukan i ljuset och vattna. Den får gärna stå ganska svalt några dagar tills den flyttar in i rumsvärme. När lökarna har blommat över går det bra att gräva ner dem i trädgården, när marken har tinat, eller till hösten.

3 reaktioner på ”Rea på vårlökar. Plantera dem i kruka!

 1. Frank

  Precis som du skriver måste man sätta ner lökarna i jorden ifall man ska ha dom i urna. Bästa sättet är att välja en vanlig lökkorg. Denna behöver man dock inte gräva ner enormt djupt, det räcker att man täcker den med någon centimeter jord, tex jordslå den i en sommarblomsrabatt. Man kan även sätta ner korgarna i en plastback och ställa denna direkt på friland. Sen är det bara att plantera ut i den urna man vill ha tulpaner i. Observera att man inte kan göra detta med påskliljor, de fryser bort.
  Gällande tulpaner bör man även tänka på att deras kylperiod blir i den längd som behövs för att dom ska börja blomma.

  Mvh

  1. Monica Söderström

   Tack för bra tips Frank, jag gissar att du bor i mina trakter…och påskliljor ja, de provade jag att sätta realökar för många höstar sen, men det gick ju inte, för de måste rota sig före vintern. Har man inte rådjur är ju tulpaner ändå bäst1

Kommentarer inaktiverade.