Så gör du en vårbukett i rede av björkris!

Ett rede av björkris är enkelt att göra och blir en både fin och praktisk inramning för buketten. De synbart döda kvistarna mot de levande blommorna blir en föraning om vår. En krans kan vi kalla det också, men rede för ju tanken till vår och fågelbon. Den här tiden är kvistarna mjuka och böjliga, ja, med denna varma vinter har de nästan börjat grönska. För den som är ovan att binda buketter är redet ett bra stöd, så att blommorna hålls på plats. Här får du beskrivning till hur man gör redet.

Du behöver böjligt björkris, svart tunn ståltråd, 3-6 kraftiga ståltrådar och floratejp. Som verktyg en sekatör och avbitartång (gärna en sk kombinationstång som också har en gripfunktion) finns ex på Jula.

Välj helst ris från hängbjörk, det är mjukare. Här på bilden ser du exempel på hängbjörk med liksom slokande kvistar. Den heter egentligen vårtbjörk. Man når förstås bättre på lägre träd än så här, men plocka bara där du fått lov. Välj kvistar som inte är så grova, då är de för styva.

Börja med en kvist som du fäster ihop till en ring med en bit tunn stålråd, helst svart, så syns den inte. Ringen är inte rund till en början men blir när du lägger till fler kvistar. Se då till att den avklippta änden på kvisten som är grövre läggs på olika ställen runtom i ringen. Bind på några ställen till, men sedan blir det finast att bara fläta in resten av kvistarna så det inte blir så hårt ihopdraget. Låt det gärna spreta för ett naturligt uttryck. Man behöver inte vara så noga. Bra också om någon kvist går på tvärs i ringen. Det blir bra stöd för blommorna.

Så ska det fixas 3 ”ben” till redet. Jag använde kraftiga ståltrådar två och två, kan gå en och en om de är riktigt styva. Jag fäste underifrån redet, se bilden. Här behövs kombinationstången om man inte är väldigt stark i nyporna. Vrid runt, runt tills tråden sitter stadigt i redet. Fortsätt med de övriga två benen.

Håll redet upp och ner och dra ihop alla benen i mitten och snurra runt med en av ståltrådarna så blir det ett handtag att hålla i när du gör buketten.

Klipp av handtaget i lämplig längd och snurra floratejp runt. Dra ut tråden medan du snurrar på den, så kommer limmet fram så det blir tätt. Det blir finare och tejpen skyddar så inte metallen reagerar med blomvattnet. Speciellt om man har hållbarhetsmedel i vattnet är det inte bra med metall.

Vänd så på redet och håll handtaget i vänster hand. Plocka i blommor med andra handen uppifrån så att det från sidan blir en låg rundad form ovanför redet. Runt kanten la jag till några gröna blad från mina stora krukväxter Monstera och Philodendron. Observera att bladen måste stå och dra vatten i en halvtimme innan du använder dem. Det blir förstås extra vårligt med bara tulpaner, andra lökväxter och vaxblomma. Den här buketthållaren går att återanvända hur många gånger som helst. Spelar ingen roll att björkriset torkar, men du kan måsta vrida fast benen lite hårdare. Visst blir det fint med rustikt björkris mot det blommiga!