Så lyckas jag med att så luktärterna

Nu är det dags att så luktärterna för att få många doftande buketter i sommar. En del tycker att fröna är svårgrodda, men prova då mitt tillvägagångssätt. Att blötlägga dem är ju alltid bra, men blir de liggande för länge i vattnet – ett dygn räcker – blir de förstörda. Istället lägger jag ett blött hushållspapper i en urdiskad kesoburk eller liknande. Ställ gärna i värme, jag brukar ställa burken på golvvärmen. Efter några dagar kommer små groddar, då är det dags att sätta dem i krukor. Annars kan de ligga och må gott och glömmer jag dem för länge börjar de helt enkelt att växa. Det genomskinliga locket är praktiskt då jag har full koll. Dessa frön har legat i burken för länge och börjar likna mungbönorna jag groddar för att äta upp. Men de går att rädda bara jag är försiktig vid planteringen. Enklare om man tar dem i rätt tid, men de blir inte förstörda som om de legat i blöt i vatten. För lång tid där, och de ruttnar.

Luktärtsgroddar

Luktärter får djupa rötter, därför kan man så dem i tomma toapappersrullar eller som här, har jag gjort extra höga krukor av tidningspapper. Ett bra hjälpmedel är en krukmakare av trä. Krukorna behöver stöd av varandra för att inte tippa, så jag ställer dem i en tom godislåda eller liknande. När de ska planteras ut, brukar rötterna ha fyllt krukan så att den håller ihop. Tänk bara på att plantera ner ordenligt så att inget av papperet sticker upp över jorden. Annars drar det upp fukten ur marken som en veke.

Krukmakare gör krukor av tidningspapper