Så planterar jag gladiolus. Och många!

Gladiolus är en sommarblomma jag inte vill vara utan. Egentligen flerårig eftersom lökarna går att ta upp på hösten och spara, men de är ofta så billiga att jag hellre köper nya. Vissa fina sorter kanske jag tar vara på. För att de ska hinna blomma här behövs fördrivning. Jag vill ha 100-tals så det kan ta tid. Men man får rationalisera. För visst vill man kunna plocka så här härliga fång och göra buketter!

Dags att börja nu om man vill få stora buketter i sommar!

Tips 1. Just nu har jag jag blötlagt dem i några timmar, sedan hällt av det mesta vattnet så de bara är fuktiga över natten. Det ger en rivstart. Sedan planterar jag en del en och en i krukor och en del gräver jag ner direkt ute, nu i mitten av maj. De kommer då att blomma olika tider.

Starta igång gladioluslökar med blötläggning

Tips 2. Jag gör en lasagneplantering, så att jag lägger några cm sand i en hink och ett lager med lökar på sanden. Sedan fortsätter jag med fler lager på samma sätt tills hinken är full. Vattnar lite försiktigt och ställer varmt. På några veckor har lökarna skjutit fina rötter, jag plockar upp dem försiktigt och gräver ner i rabatterna. Tack vare den luftiga sanden ruttnar inte lökarnas små nya skott i hinken.

Enkel förodling, typ lasagne, av gladiolus i hinkar med sand. Här ska det bli fler lager lökar och sand.

I år har jag skaffat nya härliga färger. Från Farmer Gracy köpte jag ´Shaka Zulu´ riktigt mörkpurpur med ljust skimmer, och `Rostov´ matt grålila med rosa och röda stänk. Den har dessutom lite krusiga kronblad. Hos BillaBlom ( ja det är ju vi) hittar jag nyheten ´Chocolate´ som beskrivs har färgnyanserna kakao, djupt violett och purpur/brons. Dessa tre tänker jag blir en häftig kombo. ´Chocolate´ (75 kr) finns kvar att köpa hos BillaBlom, även anemonknölar (35 kr) som blir så fina buketter. Även liljelökar kvar, bara att gräva ner direkt. De behöver inte grävas upp på hösten utan återkommer år från år. HÄR finns info om vad vi har att sälja nu. Mer perenner kommer.

En reaktion på ”Så planterar jag gladiolus. Och många!

Kommentarer inaktiverade.