Så planterar jag underbara pioner, även i oktober! 7 punkter!

Pioner är så poppis nu så här kommer lite tips så att du lyckas. Otroligt nog gillar pioner att planteras på hösten. I flera år har jag planterat i oktober, även ganska sent, och pionerna har trivts. De är verkligen bra växter för kalla trakter! Och kanske de finns att skaffa på höstrea. För min del brukar några pionkrukor bli stående över sommaren tills jag hittar en bra plats för dem, och då har det blivit höst! Jag brukar ställa dem på norrsidan av en buske så krukorna inte värms upp för mycket av solen. Höst och vår är bästa tiden och sommaren sämst planteringstid. Början av september sägs vara allra bäst. Beskrivning på själva planteringen kommer längre ner i inlägget. Först lite ögongodis med den mörkaste pionen ´Peter Brand´. Ännu mer mörk och mättad nyans i verkligheten. Från mars/april kommer den m fl att finnas som barrotad hos BillaBlom. Bra priser eftersom de inte är planterade i kruka.

`Peter Brand´ den mörkaste luktpionen. Planterad i oktober för tre år sedan.

Pionplantering vår eller höst

Dessa råd gäller luktpionerna, bondpioneroch vildarter, inte Itoh, Quad, och buskpioner.

    • Välj en solig till halvskuggig plats, där det inte blir stående vatten vid regn. Gräv en rejäl grop, 50 cm bred och djup. Lägg jorden åt sidan. Är det kompakt i botten är det bra att luckra med en grep så att vatten bättre kan rinna undan. Ingen pion gillar att stå i en blöt grop.
    • Lägg en näve benmjöl längst ner i gropen och blanda upp med lite uppgrävd jord. Pionen får nytta av det när den växer till sig.
    • Förbättra den uppgrävda jorden med några spadar brunnen kogödsel från säck eller från bonden, men då måste det vara gammal gödsel, gärna också kompost. Har du sandjord kan du också blanda in lite lerjord. Plantjord är ett billigt men dåligt alternativ som jag sällan använder.
    • Plantera i den förbättrade jorden på 3-4 cms djup. Alltså pionens tillväxtpunkter, där stjälkarna växer fram ur roten, ska vara på den nivån. Viktigt att det inte blir djupare än i alla fall 5 cm för då blommar inte pionen. Det vore väl otur att bli utan blommor!
De små rosa knopparna är nya tillväxtpunkter som ger blad eller blommor nästa år
  • Den nygrävda jorden är nu porös och kommer att sjunka ihop. Därför brukar jag sätta pionen med tillväxtpunkterna i marknivå och sedan ösa 3-4 cm jord över. Då blir det lagom när allt sjunkit ihop.
  • Vattna igenom så att jorden sluter tätt mot rötterna.
  • Om det regnar lite första sommaren behövs en rejäl rotblöta emellanåt.
    Nyplanterad pion på en kulle lite högre än omgivningen. När jorden sjunkit ihop blir det lagom. Käppen markerar så jag vet var pionen är när våren kommer. Här är sorten ´Dinner Plate´ jättestor rosa luktpion.