Så sparar jag dahliorna över vintern

När dahliornas stjälkar frusit ska plantorna grävas upp för rötterna tål inte heller kyla. Det är inte akut, för kylan går inte ner i jorden direkt, men någon vecka efter att de frös grävde jag upp dem. Ett drygt jobb då jag har många favoriter som ska sparas. Tur att det blev gjort då för sedan dess har jag hållit mig inne och kurerat en förkylning, som inte kommer så ofta, tack och lov. Jag har mitt eget sätt att att förvara dahliorna över vintern, som alltid fungerar bra. Jag märker att många söker efter information så här kommer den. Jag har aldrig grävt upp före frosten, som en del säger. Det behövs inte, utan jag brukar vänta någon vecka efter frost. Det ska mycket till om frosten ska hinna gå ner på djupet.

Nyss uppgrävda och renspolade dahliaknölar

Bäst är att gräva upp med en grep som inte man råkar hacka av de grova rötterna. Man vill behålla så mycket som möjligt men de dör inte av att man råkar ha av någon rot heller.

  1. Efter uppgrävningen spolar jag bort så mycket jord som möjligt med vattenslangen.
  2. Sedan märker jag upp med en frystejp som jag skriver på med en vattenfast tuschpenna. Tejpen sitter fast bra ända till våren. Jag brukar behållla en bit av stjälkarna att ha för att sätta tejpen på . Sedan är de bra “handtag” när jag ska hantera knölarna vid nästa års plantering.
  3. Knölarna får ligga ute någon timme för att torka till innan jag stoppar dem i säckar för flyttning inomhus. I ett torrt utrymme, inte så svalt som matkällaren, lägger jag upp dem och låter dem ligga och torka ännu mer, en vecka eller så.
  4. Så lägger jag knölarna i hinkar och baljor och häller på grov sand, sådan som jag brukar odla i, grovlek 0-8 mm, och ställer in allt i en sval matkällare. Pyttelite vatten behövs under vintern om sanden skulle bli torr.
Nu ligger dahliaknölarna på tork i källarvåningen tills de ska in i matkällaren för vinterförvaring

När våren kommer lyfter jag fram hinkarna där dahliorna får stå kvar tills jag har tid att plantera dem i krukor med jord. Med lite lagom fukt kan de börja rota sig och är lätta att lyfta upp ur sanden. Men de har ändå fått lite försprång.

Så hoppas jag på buketter även nästa år!