Sista frösådden ska ge många fjärilar

Några inkakrage, Tithonia rotundifolia, vill jag ha i sommar så det blir frösådd även denna helg. Inkakragen ser ut som en liten gerbera och den är också en bra snittblomma. Orange sägs vara en färg som kommer tillbaka, oavsett det gillar jag ändå inkakragen som kan bli en nästan meterhög buske, så det behövs inte så många plantor.

Frösådd av inkakrage

Precis som mig, gillar fjärilarna inkakragen, men det är nog den orangea färgen de är ute efter, fjärilar fördrar ju alltid gult, orange och rött, oavsett modefärg. Och visst matchar amiralfjärilen inkakragen perfekt!

Inkakrage Tithonia rotundifolia

En annan krage som blir spännande att ha i trädgården i sommar är den låga chokladkragen, Berlandiera lyrata. Den är flerårig där den växer vilt i Nordamerika, men här måste man övervintra den inomhus förstås. Den ska dofta tydligt av choklad, men är inte samma som den så kallade chokladblomman, Cosmos atrosanguineus, som är helt mörkbrun. Chokladkragen däremot är gul med lite brunt i mitten. En kombination av inkakragen, chokladblomman, och chokladkragen skulle kanske bli fin. De månskensgula nya tagetes som ska få dispens för min trädgård skulle också passa in men jag väljer nog en annan plats för dem tillsammans med något blått. Den skarpa tagetesdoften skulle ta över chokladdoften. HÄR kan du se den fina tagetesen.

Chokladkrage bild fr Impecta

Luktärterna är det också dags att så och den goda svartkålen, blomkål och gurka är rätt tid att så nu. Sedan måste jag lägga all tid på alla perenner som ska krukas och redan nästa vecka kommer en stor leverans med fruktträd, bärbuskar, och massor av andra bra härdiga växter. I början av maj öppnar vi, snart dags att spika dagen och ladda för att ta emot många kunder.

Bild på chokladkragen från Impecta.

En reaktion på ”Sista frösådden ska ge många fjärilar

  1. Så mycket man lär sej hos dej och vilken inspiration man får!
    Jag har en cholkadblomma i kruka och hoppas den övervintrat. Den ser lite slokad ut nu, men förra året kom den sent, så hoppas.
    Ha en trevlig trädgårdshelg!

Kommentarer inaktiverade.