Sista minuten-tips för Allhelgonamiddag

Imorgon när alla barn med familjer kommer på mat, väljer jag några recept från bloggen. Praktiskt att samla mina favoritrecept här. Som förrätt blir det brieost med hallonsås. Enkelt, snyggt och jag tror att även barnbarnen gillar osten. Det gröna kan man variera utifrån vad som finns hemma. Jag har fräscha ärtskott på odling i fönstret och det vet jag att barnbarnen gillar. Bra att kunna odla sitt egna grönt även på hösten. HÄR kan du läsa om odling av ärtskotten. Och här nedan är det enkla receptet på förrätten.

Brieost med spegel av halloncoulis

Gör halloncoulis genom att passera 100 g hallon i en sil och kasta bort kärnorna. Blanda ner 1 msk socker och 1 msk balsamvinäger i hallonsmeten och häll ut som speglar på 4 assietter. Ta ut rundlar av en stor brieost med en kakform eller skär till fyrkanter. Rulla ostbitarnas sidor i lingonpulver, har du inte det hemma kan man mixa andra torkade bär, eller doppa i lite paprikapulver eller chilipulver bara för färgens skull. Hackade nötter kan också bli gott att doppa i. Lägg osten på hallonspegeln och toppa med lite grönt. Till huvudrätt blir det ett test att laga till frusen lax som tjälknöl. Laxen ska vara i ugnen i 55-60 grader i minst 4 timmar. Efterrätt blir en mastig bakelse som var populär på 80-talet tror jag. Jag gjorde den aldrig då, men nu är det dags. Schlabang heter den och har rulltårtsbotten som grund. Bara att leta reda på ett vanligt recept på drömrulltårta och sedan fylla med godsaker.

Schlabang Bilden från ett café i stan

Smörkrämen i drömrulltårtereceptet används, bara att breda ut över hela rulltårtebottnen, sedan lägga på kavlad mandelmassa – enklast med färdiga tårtlock, sedan på med vispad grädde och raka bananer som läggs en efter en på längden. Rulla ihop på längden och lägg svalt. Skär sedan tjocka skivor. För att bananen inte ska mörkna kan man ta lite citronsaft på eller om man orkar, gör som här, ta lite gele´. Mängder kan jag inte ange då jag inte gjort mer än tårtbottnen än, och resten inhandlas imorgon förmiddag. Och efter middagen blir det att frossa. Torde behöva vänta en stund efter huvudrätten så den mäktiga bakelse går ner! Vill du ha ett snabbare efterrätt kan du göra Pavlovarulle av äggvitor och socker, som gräddas kort stund och sedan fylls med bär och grädde. HÄR finns det recepetet.