Skola plantor så här!

När småplantorna fått sina karaktärsblad, är det dags för omplantering. Det går att göra tidigare eller senare, viktigast är att sätta igång innan de står för trångt. Det första bladparet kallas hjärtblad och är lika på de flesta växter, men när det andra bladparet, karaktärsbladen, börja växa fram, ser man vilken växt det blir. Här är det tomatplantor.

Tomatplantor med första karaktärsbladen

Lirka upp plantorna med en penna, skedskaft eller annat lämpligt. Rötterna kommer att grena sig bra om du noppar bort lite av dem, alternativt försiktigt drar upp plantan så lite av rötterna dras av – ja, lite var det! Känns det osäkert kan du också sätta plantorna som de är.

Småplantor av praktviva, de tål inte att sätta djupare

Plantera i en ganska finkornig jord, till exempel P-jord eller annan gödslad torvmull. Jag använder den billiga Hagajorden som jag förbättrar med lite grov sand och hönsgödselkorn.  När det är dags för nästa omplantering är U-jord bra, eller Vår egen jord, som vi säljer på BillaBlom. De jordarna är luftiga och passar bra om det blir en regnig sommar. Dessutom är det både snabb- och långtidsverkande näring. Gör ett hål och stoppa ner plantan utan att vika rötterna.  Är tomatplantorna rangliga tål de att sätta extra djupt.  Som du ser trycker jag till jorden från sidan, mot plantans rötter, så de får jordkontakt och sedan vattnar jag precis vid varje planta så jorden slammar till. Ställ plantorna  ljust men inte i direkt sol första dagarna, sänk sedan värmen till ca 18 grader.

Se till att plantorna får jordkontakt

Antingen planterar du en och en i små krukor, eller i en låda, för att sedan flytta till större jordvolym. Mycket jord direkt är inte bra. När du vattnar hålls den jorden blöt för länge, och blöt jord är kall. Rötter växer bäst i varm jord. Och just den där omflyttningen ger en nystart och finare plantor.

Använd liten jordvolym

I fantasin ser jag redan våra tomater. Bland andra skolade jag Black Sherry idag, sådda med frön från Impecta. Ser goda ut!

Black Cherry Bild: Impecta

2 reaktioner på ”Skola plantor så här!

Kommentarer inaktiverade.