Rosor för kalla trakter del 3

Fler finska härdiga rosor har jag lovat att presentera. Den finska rosförädlaren Pirjo Rautio har lyckats korsa fram många härdiga rosor som finns att köpa med egen rot, alltså med bra förutsättningar för kallt klimat. Den här Spinosissima-rosen klarar upp till zon 6-7, och torde vara taggig som sina släktingar, bland annat Poppiusrosen. Men det är förlåtet när man är så vacker! Den blir 1,5 m och är engångsblommande som de flesta härdiga buskrosor, undantaget de kanadensiska som blommar långt in på hösten.

Rosen ´Aila Korhonen´ Spinosissima-Gruppen Bild: Pirjo Rautio

‘Aïcha’ är också en Spinosissima, en riktigt lyckad korsning som ger stora ljusgula blommor och ibland blommar den om. Den blir 2 m och är skuggtålig. Och ja, taggar har den, men det finns roshandskar! Men så gott dessa taggiga skönheter doftar! Pimpineller kallar man också ibland dessa rosor, visst låter det lite förnämt! Och ändå är de så anspråkslösa och lättskötta! ‘Aïcha’ är förädlad fram av en dansk och klarar zon 6. Det här vackra exemplaret växer i Backsjöänget utanför Örnsköldsvik, i en trädgård som jag kommer att presentera i en trädgårdstidning framöver. Fast då gäller det inte rosor.  Det ryms mycket på den tomten!

‘Aïcha’ Spinosissima-ros

HÄR kan du läsa mer om Spinosissimarosor. HÄR och HÄR kan du läsa de senaste inläggen om härdiga rosor. Och om du skriver in ordet ros i sökrutan uppe till höger hittar du fler inlägg om härdiga rosor!

 

En reaktion på ”Rosor för kalla trakter del 3

Kommentarer inaktiverade.