Sköna skor för trädgården och arbetet.

Detta är ett sponsrat inlägg i samarbete med Engelbert Strauss.

Fortfarande har jag jobb i trädgården och då behövs riktiga arbetsskor. Hösten är en idealisk tid för plantering. Växterna behöver inte lida brist på vatten som vid försommarplantering och de hinner acklimatisera sig lite före vintern och är beredda att göra en rivstart så fort våren kommer. Dessutom har man mer tid på hösten för sådant. Stora Planteringsveckan lanseras i början av september, då plantskolornas organisation slår på stora trumman. I Finland, till exempel är höstplantering väldigt vanligt, vi svenskar är lite trögare i det fallet. Jag brukar framhålla att i varje fall pioner borde planteras på hösten. De rotar sig bäst när jorden är sval. Själv har jag 15 pionplantor som ska ner. Pioner kan det aldrig bli för mycket av! Och en till ´Red Charm´ behöver jag definitivt för sommarbuketter!

Jag har länge sökt efter bra trädgårdsskor. Det blir mycket grävning och att trampa runt i jord, så jag brukar mest använda gummistövlar. Men jag har sökt efter tåliga bra låga skor med tät tå och med sköna innersulor. Snabbare att ta av och på och inte så varma. Arbetssandaler från Engelbert Strauss verkar riktigt sköna. Speciellt damkomfort-träskon tycker jag verkar intressant. Och arbetssandalen med Birkenstock-fotbädd skulle kunna ersätta stövlar när det är lite geggigt.

Vilket material ska mina arbetssandaler ha för bäst ventilation kan man undra? Sommartid blir man lätt svettig i täta skor eller stövlar, samtidigt som man ändå behöver skydd mot smuts. Engelbert Strauss framhåller att det är bäst med ovanmaterial av andningsaktiv microfiberväv och innermaterial i läder eller textil vilket deras arbetssandaler har. Värt att prova!

Ogräsrensning innan det tar över lönar sig

Man kan tänka att trädgårdssäsongen snart är över, men ogräset fortsätter ju att växa, trots svalare temperaturer. Så fort jag hinner, går jag ut och rensar bort sådant som annars fröar av sig under hösten och ger upphov till massor fler ogräs nästa år. Det gäller att “mota Olle i grind”! Lite tips här: Rensa ogräs på lätt sätt.

När kan man då börja rensa ogräs i trädgården? Något man inte längtar efter nu, men faktiskt brukar det vara härligt att få vara ute när det blir lite varmare. Om det inte är för mycket ogräs så det känns oöverstigligt förstås! Här i norr brukar maj vara en bra tid. Jorden ska ha tinat i ytan så att rotogräsen går att dra upp, då slipper man mycket jobb senare på säsongen. I södra Sverige kommer våren mycket tidigare, man får helt enkelt testa om det går att gräva. Och nu på hösten behövs som sagt en till omgång med rensning. Så länge marken inte är frusen eller snön lagt sig, vill säga.

Oavsett sysselsättning är det viktigt med riktiga skor, så det gäller att hitta rätt skyddsskor, oavsett om man jobbar i trädgården, på sjukhuset eller i verkstaden.