Detta festliga bröd förgyller vilken middag som helst. Det imponerar med sin vackra form men är enklare att göra än man kan tro. Jag brukar baka det när hela storfamiljen kommer på mat. Från frysen tar jag fram min hemgjorda pesto som är supergod som fyllning, men köpt går också bra. HÄR finns tips om vad jag använder i min pesto och hur jag odlar basilikan.
Brytbröd i stjärnform fyllt med pesto 8-10 stora bitar 200 grader ca 30 minuter
25 g jäst
4 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
1-2 dl pesto
1 ägg till pensling
- Smula ner jästen i en bunke/köksassistent. Värm mjölk och rapsolja till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt honung, salt och nästan allt vetemjöl. Knåda ihop/kör köksassistenten 4 minuter tills degen är smidig.
- Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Dela degen i två delar, rulla till jämna bollar och kavla ut till 2 rundlar, ca 30 cm i diameter.
- Lägg den ena rundeln på bakpappersklädd plåt och bred ut peston på rundeln. Lägg den andra rundeln ovanpå.
- Tryck ner en rund markering i mitten med ett upponer-vänt glas. Utåt från glaset skär du upp rundeln i 4 lika stora delar och delar sedan varje fjärdedel i 4 bitar. Då har du 16 lika stora snibbar.
- Ta två snibbar och vrid dem två varv utåt och tryck ihop dem i ändarna. Se bilden. Fortsätt så med alla snibbar.
- Låt jäsa ca 30 minuter tills degen är fluffig.
- Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Det går bra att baka i förväg och spara i frysen. Tina och värm strax före servering.