Smaskig vegetarisk LCHF paj

Grönkålspajen hade vi sparat i frysen för att ha när våra vänner, som är vegetarianer, hälsar på. Häromdagen smaskade vi upp den själva. Att något så nyttigt kan vara så gott! Det finns orsak att laga den fler gånger.  Jag använder helst grönkålens släkting svartkål som jag helst odlar då den är så vacker. Och god.


Grönkålspaj med LCHFbotten

Grönkålen liksom alla andra kålväxter innehåller mycket nyttigt, som vi borde äta oftare. Bra mycket bättre än den bleka isbergssalladen som är standard på mattallriken. Det rekommenderas att äta grönsaker med olika färger för att få i oss många antioxidanter och nyttiga ämnen.

Grönkålspaj

Pajdeg: (eller vanlig pajdeg med vetemjöl) 
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g mjukt smör
1 ägg

Fyllning:
200 g färsk grönkål eller svartkål( fryst går också)
2 rödlökar
1 dl grovhackade valnötter
150 riven stark ost
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Pajdeg: Mixa mandelmjöl och sesamfrön och blanda ner övriga ingredienser till en deg. Låt vila kallt i 30 min och tryck sedan ut i en pajform. Nagga med gaffel och ställ i frysen en stund (då sjunker inte degkanterna ner vid gräddningen) Grädda i 175 grader i ca 8 minuter till skalet fått lite färg. Ta ut pajformen och höj ugnstemperaturen till 200 grader.

Fyllningen gör du under tiden som skalet gräddas:
Hacka grönkålen grovt och koka i lättsaltat vatten i 3-4 min. Låt rinna av i durkslag och krama ur all vätska. Skala löken, finhacka och stek tillsammans med grönkålen i en stekpanna med lite smör. Krydda. Lägg fräset i det förgräddade pajskalet och fördela ost och valnötter över. Vispa ihop ägg och vispgrädde, salt och peppar och häll i pajskalet.

Grädda i 30-40 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Smaklig måltid!