Snyggaste höstbusken!

Vingbenved, Euonymus alatus, är det lite konstiga namnet på en av de vackraste höstbuskarna. Ja, jag vet nog ingen buske som slår den. Färgen är magnifik men också formen på busken, vasformad kallas den. Och de hängande bladen ger en annorlunda form. Härligt att mötas av denna syn när jag kör upp mot sommarstugan. Man kan inte annat än bli glad av den karminröda färgen!

Vingad benved i all sin höstglans

Det är en tålig buske som blir ca 2 m och klarar zon 5. Det finns även en lägre kompakt sort som vi har sålt mycket av, ´Compactus´, som är lika tålig, men lär få ännu kraftigare färg. Går det?! 1 m blir den. Min buske växer i halvskugga och ganska torrt, men är nöjd ändå.

Vingad benved i karminrött, t h smällspirea ´Summer Wine´, tv smällspirea ´Dart´s Gold´, längst bak Adlumia och klematis ´Jackmanii´. Framför benveden blommar bolltistel. Alla tåliga och lättskötta.

Små hårda frukter hänger inunder, som ska bli cerise och orange. På min buske har de aldrig orkat utvecklas, men körsbärsbenveden som är nära släkt brukar ha granna frukter. Men tänk på att de är giftiga! Kanske lockar de inte till förtäring då de inte ser ut som vanliga bär, jag tycker att likheten med örhängen är större!

Körsbärsbenved zon 5

Min katsura har börjat tappa bladen som sägs ska dofta pepparkakor och kanelbullar, vilket jag aldrig känt. Men tänk – när jag gick förbi i trädgården var det något som luktade så gott! Det kan inte ha varit något annat än katsura jag kände doften av! Visst är det vackra färgskiftningar i bladen! En enda stor buske finns kvar hos BillaBlom till halva priset. Passa på för den är inte billig i vanliga fall. Nu kostar den bara 445 kr.

Katsura, Cercidiphyllium japonicum

 

 

 

En reaktion på ”Snyggaste höstbusken!

Kommentarer inaktiverade.