Spara Törnrosas kjortel över vintern eller ta vara på fröna

Nu har den söta slingerväxten Törnrosas kjortel fått flytta in i växthuset ifall det skulle bli nattfrost. Det brukar gå bra att övervintra den i tvättstugan under lysrör så dit åker den sedan.

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

I år fick jag tag på så fina hållare för bambupinnar. De är från Eld Garden och i keramik och det finns tre hål undertill för att stoppa in tre bambupinnar av valfri längd. Praktiskt och snyggt tycker jag. Så är en klätterkon fixad i ett nafs. Några hållare finns kvar på BillaBlom.

Törnrosas kjortel i närbild

Den är visserligen en sommarblomma men också perenn om den slipper frost. Och det slipper den i min tvättstuga. Det har lyckats i flera år, bara man vattnar lagom lite, har svalt och tillskottsljus. En annan klätterväxt, klockranka, fick också en ställning av bambupinnar, nu med lite annat mönster på hållaren. Pinnarna borde bara ha varit mycket längre, då klockrankan drog iväg. Jag har aldrig lyckats med den förr, en varm lång sommar är tydligen vad den vill ha. Klockorna är makalösa, men så kallas den Cathedral Bells på engelska. Den går också att övervintra inne.

Klockranka, Cobaea scandens

På videon längst ner får du tips om hur du kan ta vara på frön från Törnrosas kjortel. Egna frön är färskare och gror ofta bäst. I våras hade jag en grundkurs i Trädgård och som vanlig sådde vi en del fröer. Här ser du hur frodig Törnrosas kjortel blev hos kursdeltagaren Ann-Christin. Till våren blir det grundkurs igen om det fortfarande finns intresse. Det brukar finnas även andra trädgårdskurser att välja på. Många har gått grundkursen så det kanske börjar vara mättat i våra trakter. Ja det har spridit sig även till Sollefteå där jag hade en heldag med grundkursen. Om 5 månader kanske kurserna är igång igen!

Ann-Christines Törnrosas kjortel

Titta på videon ser du hur du hittar frökapslarna.

2 reaktioner på ”Spara Törnrosas kjortel över vintern eller ta vara på fröna

Kommentarer inaktiverade.