Spartips för frösådden

Till frösådden kan man återanvända mycket. Tomat- och vindruvsförpackningar av klar plast är jättebra, men nu har jag slut på dem. Så jag provar istället äggförpackning av klar plast. Äggförpackningar av kartong har jag inte lyckats med. Det är som att kartongmaterialet suger upp både fukt och näring. Men dessa av plast borde fungera.

Så frön i äggkartonger

För luftcirkulationen klippte jag upp lite hål på övre delen och den undre måste ha hål i varje fördjupning för vattenavrinning. De hålen fixar jag lätt genom att hetta upp en sax eller annat av metall i en ljuslåga så smälter saxen lätt hål i plasten. Här ska jag så tomatfröer som är över sedan ifjol.

Jordmängden är oerhört liten i äggförpackningen men med plastlocket över ska fröna inte torka ut så lätt. Däremot kommer jag fort att måsta skola ut plantorna i större krukor.

Förväxta fröplantor

Så här såg fjolårets sådd ut, små stackars taniga plantor, före operation räddning. Men de blev hur fina som helst med mer jord och mycket gödsel  och mycket lysrörsljus. Får se om jag kan få tomatplantorna fina direkt i år!

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Spartips för frösådden

  1. Ja man känner sig rätt nyttig när det går att återanvända. Och blir det nån slant över, kan man unna sig en växt till i ”frimärkssamlingen”;)

  2. Ja, det finns ju mkt nya och fina sålådor. Men jag har aldrig förstått tanken med att köpa sånna lådor, dyra är dom också. Brukar spara alla smöraskar, av typ lätta-paket och de förpackningar man köper pölsa i. Stansar ut hål i botten så är de fullt funktionsdugliga och håller flera säsonger. De är i precis lämplig storlek och utmärkt höjd för bredsådd av tex tomater och övrigt. Man måste ju liks skola om dom med tiden. Dessutom minskar ju belastningen på miljön om man återanvänder sånna här förpackningar, istället för att köpa nya odlingslådor.

Comments are closed.