Ståtlig vacker och vit – men giftig och lite ogräsartad

Fingerborgsblomman, Digitalis, är så vacker nu när den blommar i mängder. Den är giftig liksom många andra trädgårdsväxter, men det är ju ingen som äter dem. Inga allvarliga förgiftningsfall har hänt med trädgårdsväxter, däremot händer att barn får i sig tändvätska, fimpar o liknande. Blomman är tvåårig, så den dör efter blomning men fröar av sig rent kopiöst. Förrförra året fick de fröa av sig fritt och då blir det maaassor! Det finns många ogräsartade fina växter, som inte alltid är så populära. Men med koll kan det bli en tillgång. Det tycker jag mina fingerborgsblommor är och just för att alla är vita. När de frösår sig är det vanligast att sedan kommer lila och rosa istället, men det finns ett knep som jag har sett att det fungerar. Först frösådde jag från en påse med garanterat vita. När de sedan blommar gäller att inga rosa och lila finns i närheten sa att de korsas när humlorna gör sina besök. Så jag har ryckt upp så fort någon färgad dykt upp någon annanstans i trädgården, för de gör det i många år om man någon gång haft fingerborgsblomma.

Vit fingerborgsblomma

För andra året har jag nu höga, vackra, som mest två meters fingerborgsblommor. Två lila har dykt upp, men försvunnit fort. I marken finns nu massor av frön till vita, så nu tillåter jag inga fler att fröa av sig. Istället blir det fina buketter. Lika fint som vita lejongap, men de måste man ju så inne på våren om det ska hinna bli nåt. Om man inte låter fingerborgsblommorna gå i frö blommar de också längre. Så antingen klippa hela blomman eler repa av fröställningarna (med handskar på) och låta toppen växa vidare.

6 reaktioner på ”Ståtlig vacker och vit – men giftig och lite ogräsartad

 1. De är vackra och i år har jag fått erfara att det verkligen är ett “ogräs” Jättevacker blomning ifrån alla de som fröade av sig förra året, men, nu när de är nerklippta så är det stora hål i rabatterna… De har kvävt det som borde ha växt där!
  Känns “sådär” men det blir ju tillfälle att köpa lite nytt istället 😉

  Ha det gott i värmen!

  1. Monica Söderström

   Jovisst de kväver allt i sin väg och så vill man gärna låta dem blomma först. Man skulle haft en yta i periferin där de kunnde få sprida sig bäst de ville utan att tränga ut andra trädgårdsväxter.

   Ha det gott själv!

 2. Jag har i en tidigare trädgård haft Digitalis, men inte i min nuvarande. Hoppas solen lyser på dej, det gör den på meji Wales. Ganska kul att få skriva orden sol och Wales i samma mening!!!!

 3. Jag har också vildsådda Digitalis och dom rensar jag inte bort. Men det har varit så enormt torrt här, så dom har blommat ganska dåligt. Men jag gillar dom…..
  Fr.o.m. lördag har vi bevattningsförbud med slang, men det gäller bara det kommunala vattnet. Vi har ju brunn också som vi bara använder till trädgården. Men hitintills har vi vattnat med BÅDE kommunalt och brunnsvattnet, så nu gäller det att spilla på så mycket man hinner.
  För gå runt med kannor i “parken” till dom nyplanterade orkar man inte i den här värmen. Det skulle också ta hela dagen och ryggen skulle säkert säga upp sig!!
  KRAM
  Susie

  1. Monica Söderström

   Ja men vilken tur att ni har eget vatten. Väldigt torrt och varmt här också men vattenföreningens källa är outtömlig tror jag… Kram och ha det bra, roligt att tänka tillbaka på vårt Gotlandsbesök! Monica

Kommentarer inaktiverade.