Dags att bromsa spridningen

En del av mina perenner skulle gärna vilja ta över trädgården. Sådana där lättskötta som trivs nästan överallt, men fröar av sig i mängder. Anagambräckan är en av dem, så idag har jag klippt bort varenda blomstängel, annars blir det för många av denna vackra perenn. En skottkärra full körde jag ut i skogen.Anagambräcka har gått i frö (2)

Några plantor fick stå orörda förra sommarn ifall någon besökare skulle vilja ha frö. Nedanför i gruset på gången växer nu en hop med småplantor, trots att under gruset har vi en rejäl markduk. Nu har jag istället lagt ett knippe fröställningar upp och ner i en hink, så ramlar fröna ner på botten när de mognat helt. Vill du själv ta frö ska du vänta tills frökapslarna börjar bli bruna och öppna sig. HÄR kan du läsa om den fina anagambräckan.

Anagambräcka har gått i frö (1)

Brunnävan ´Samobor´ har också börjat sprida sig för mycket. I rabatten med sand krävs en del småplantor när gräsklppet läggs på, men nu har nävan hoppat ut till andra rabatter i närheten. Då jag gillar naturstil i trädgården får ofta fröplantor stå kvar på den plats de valt, men nu måste jag börja begränsa brunnävan. HÄR kan du se brunnävans fina blad. Nu före nedklippning är den ful med en del gulnade blad, men snart är den igång med fin tuva vackra blad.Många perenner vinner på en nedklippning direkt efter blomning.

Jättedaggkåpa

Jättedaggkåpan däremot får stå i fred för min sax. Många klagar över att den sprider sig så mycket, men hos mig står den i en slänt som lutar mot dammen, åt det hållet får fröna gärna ramla.