Sydafrika 2: Addo Elephant National Park

Dag 2 på Sydafrikaresan blev elefanternas dag. Addo-parken ligger bara en halvtimmes körning österut från Port Elizabeth där vi startade vår roadtrip. Vi valde den södra entrén i Colchester och planerade att åka ut via den norra, för att hinna fram före kvällen till hotellet på nästa dags besöksmål Graaff-Reinet. Bra tips från vänner som bott i Sydafrika. Med bra planering hinner man uppleva mer.

I Addos Elephant National Park

Vår värd på hotellet Amani Guest Logde, Carl, gav många ovärderliga tips för hela resan. Karta för hela Garden Route med avstickare och Kapstaden och två A4-blad med ställen att googla på och besöka. Och råd om säkerhet och bilkörning. En perfekt start på resan att få dessa råd.

Carl på Amani Guest Lodge i Port Elizabeth bjöd på massor av bra tips

Om Addo sa han: “Det är ju en elefantpark” , när vi funderade på att betala för att ta med en guide i bilen. Han menade på att parken inte var så särskild förutom elefanterna så vi kunde titta själva. Till exempel lejon fanns det bara några få av . Dan innan hade vi sett så många djur (HÄR kan du läsa om det) så vi gick på Carls förslag och körde själva. Möjligen hade vi fått se fler elefanter, och kanske några fler andra djur förutom antiloper och vårtsvin, men det var spännande ändå. Inträdet gick på ca 180 kr/person. Absolut prisvärt.

Man har väl sett elefanter på zoo, men att se dessa jättar gå förbi alldeles invid bilen är ett häftigt minne. Precis som girafferna jag berättade om tidigare var elefanterna kolugna, men blir de retade kan de lätt vända upp och ner på bilen med sin kraftiga betar och snabeln. Om elefanten stampar med fötterna, lyfter på snabeln och trumpetar, då ska man se upp! Nu rev elefanterna ner grenar och kastade in i munnen med snabeln och trampade oberörda långsamt förbi bilarna som stod på rad med folk som glodde allt de kunde. Bilen framför oss la in backen när elefanten stod vid huven, men vi var precis bakom, så det blev svårt att backa…det blev ett hopp i videon när jag puttade på chauffören – mannen – så att han backade lite. Man blir nästan paralyserad av djurens storhet. Videon delvis filmad genom bilfönstret är hoppig men upplevelsen var desto bättre. Kika här och upplev du också.

Man kan gott och väl tillbringa hela dagen i parken, det finns många vägslingor man kan köra. Vägarna är riktigt dåliga på vissa ställen, så vi körde fast i en backe, men kom loss efter att ha tagit ny sats. Det är inte läge att passageraren går ut och skjuter på bilen direkt… i viltparkerna är det ABSOLUT förbjudet att gå ur bilen förutom på vissa ställen där det finns fika och mat att köpa. Men det sker också på egen risk. Att gå ur bilen, alltså.

Vill man se mycket djur är tidig morgon och skymning bäst. Då är det bättre att man bor i en lodge inne i parken och åker ut i takad jeep på guidad tur innan eller efter parkens öppnande. Man sitter högre upp och ser bra, taket skyddar mot den starka solen men åt sidorna är det öppet. Men dessa boenden i viltparkerna är rejält dyra. Eftersom vår trip varade i 3 veckor sökte jag reda på billiga boenden. Åker man så långt är det värt att stanna länge. Boendena kommer jag att tipsa om i ett annat inlägg. Och att hyra bil är toppen, man får frihet att göra vad man vill i sin egen takt, hellre än en gruppresa. Men det tarvar mycket tid till planering. Jag kommer att bjuda på många fler tips.

Vi körde ut på norra delen mot Paterson och sedan N10 och vidare mot nästa mål. Alla kommande inlägg får också rubriken Sydafrika med stigande numrering. Vill du sedan läsa mer om Sydafrika – skriv bara in det ordet i sökrutan upp till höger.

 

 

2 reaktioner på ”Sydafrika 2: Addo Elephant National Park

    1. Monica Söderström

      Ja det var spännande,tänk om elefanten smällt till med foten. Då villre man inte vara ivägen.

Kommentarer inaktiverade.