Ta hand om träd och buskar även vintertid! Mina bästa tips!

Stora snömängder som i vinter, kan knäcka och skada träd. Buskar kommer delvis under snön och grenar fläks bort är de fryser fast i snön och sedan sjunker när det blir tö. Då dras grenar med och resultatet blir sår i barken som tar lång tid att läka. Sedan angriper röta och sjukdomar lätt. På träd blir skadorna desto större då även grova grenar kan dras ner eller knäckas av stora tyngder.

Snötyngt äppelträd

Visst är det otroligt vackert med stora snömängder, men trädgårdsägaren kan inte glömma sin trädgård när den göms i snö. När våren kommer är det många som bekymrat frågar vad kan kan göra åt skadade träd. Nog finns det en del möjligheter även då, men bäst är att hålla koll hela vintern. Naturen får vila men inte vi trädgårdsägare. Inte hela tiden i alla fall! Nedan kommer några tips på hur jag brukar göra.

Vackert snölandskap

När snön närmar sig de nedersta grenarna rycker jag ut med snöskyffeln. Detta lilla träd växer i en blivande äppelhäck och har nedersta grenarna rätt långt ner. Så jag har skottat en stor grop runt om så det finns marginal när det kommer mer snö.

Skotta runt träden

Sedan trampar jag hårt ihop kvarvarande snö. Bra också mot sork och möss som tycker äppelbark är smaskens. De har svårt att krypa fram under snön när den är hård. Ala unga träd har också fått gnagskydd i höstas. Så tryggt ifall det skulle bli sorkår.

Trampa ihop snön under fruktträden

Bor du där det inte blir massor av snö som här längs Norrlandskusten, kan det räcka med att trampa ihop snön. Hängande träd är så vackert, till exempel min hängapel ´Royal Beauty´som blommar i cerise. Men kombinationen med mycket snö är farlig då grenarna fort ligger nere i snön och fryser fast, med fläkning som följd. Om man inte kan skotta bort tillräckligt mycket och grenarna har frusit fast i snön är det enklast att ta fram sekaatören och klippa av de fastfrusna grenarna strax ovanför snön. Du missar lite av årets blomning men får behålla grenarna. Några minuters arbete ger ett bra resultat.

Hängapel ´Royal Beauty´

Olyckan kan redan har varit framme hos dig, efter alla snöoväder i år. Då kan du göra så här om en gren har fläkts av men hänger kvar:

Kapa av den fläkta grenen en bit ut från stammen. Dra fast stumpen riktigt hårt med eltejp eller liknande så kommer grenen att växa fast under sommaren och såret läks fortare än om du tar bort allt som dragits loss. Nästa år kapar du bort hela grenen med en fint snitt invid stammen. Det är inte lämpligt att behålla grenen eftersom den får en sämre infästning och inte klarar tyngd av mycket frukt eller snö, när den blivit äldre.

Mysigt med mycket snö!

Visst är det mysigt med mycket snö, bilderna blir som vykort. Dock innebär det en hel del arbete, både för att komma in i huset, komma ut med bilen och så vakta trädgården. Men så är det med trädgårderi. Alltid spännade att se hur det går med att parera väder och vind, djur som vill vara med och smaka mm. Det är väl lite av tjusningen! Inget är självklart, det blir så spännande att gå en runda till våren och se vad som klarat sig och fantisera om hur sommaren ska bli.

En reaktion på ”Ta hand om träd och buskar även vintertid! Mina bästa tips!

  1. Här på Västkusten har vi ännu inte haft problem med mycket snö. Eller inte haft förmånen att ha vacker snö. Beroende på hur man ser det.
    Tack frö tipsen i fall snön också kommer hit.
    Ha det bra!

Kommentarer inaktiverade.