Tips på tre vackra träd

Träd kan vara vackra för blomningen, höstfärgen eller vackra blad.

Ett rosablommande träd önskar många sig. Bergkörsbär till exempel. Men bor man i riktigt kalla trakter kan blodhäggen vara ett nog så vackert alternativ. Kan du hitta något vackrare? Den kan växa i en stor del av Norrland då den klarar zon 6.

Blodhägg Prunus padus ´Colorata´

En av mina favoriter är ullungrönnen. Den knalligaste höstfärgen man kan tänka sig. Kan också dra mer mot rött än den här bilden från hamnen i Övik. 6 meter hög och trivs i zon 5, ev 6. Rydlinge plantskola i Skellefteå har på sin provodling kommit fram till zon 5-6 för ullungrönnen.

Ullungrönn Sorbus ´Dodong´

Både manchurisk valnöt och kaukasisk vingnöt är vackra med sina jättestora palmlika blad. Vingnöten får också långa hängen med limegröna frökapslar. Zon 4-5. I Övik finns den i Stadsparken där den vuxit massor sedan den planterades vid millenieskiftet, därav kallas vi den millenieträdet. Den syns helt klart trivas i våra trakter.

KOM IHÅG att i år gäller förbeställning hos BillaBlom, fast en del finns kvar sedan ifjol, övrigt beställer vi exakt det du vill ha. Men tidig beställning, typ nu, är säkrast. Pioner och kanadensiska rosor kommer vi att ha på lager.

Kaukasisk vingnöt Pterocarya fraxinifolia

2 reaktioner på ”Tips på tre vackra träd

  1. Har – naturligtvis – alla tre träden och gillar dom, men jag kan ge dig tips på tre andra:
    Acer negundo variegatum – vitbrokig asklönn, ett fantastiskt vackert träd som ser ut som en fluffig tårta och som växer enormt fort.
    Syringa reflexa – hängsyren, som har vackrare blomning än dom “vanliga” syrenerna och dessutom är mycket billig i inköp.
    Gleditsia triacanthos ` Sunburst´ – gulblaldigt korstörne, som kan lysa upp den gråaste dagen och ge den en glimt av solen
    KRAM & TREVLIG HELG/Susie

Kommentarer inaktiverade.