En av våra favoritsoppor gör vi på färska tomater. När det är extrapris åker ett extra kilo tomater ner i kundvagnen. Med mascarpone blir det en riktigt lyxig soppa. Att kombinera gott med nyttigt är ju helt perfekt. I kokta tomater frigörs lykopenet som sägs motverka cancer. Och fettet från mascarponen bidrar till upptaget av lykopen. Till och med tomatketchup anses vara nyttigt trots det stora sockerinnehållet!
Receptet:
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja
1 kg tomater
1 röd paprika
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 kruka basilika (kan uteslutas)
200 g mascarpone
salt och peppar
Örtcreme:
1 dl creme fraiche
färska hackade örter
Skålla tomaterna i kokande vatten tills skalet spricker upp lite. Dra av skalet och dela i klyftor. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs i olivolja tillsammans med tomatklyftorna i en stor kastrull. Tillsätt paprika, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Koka under lock i 25-30 minuter. Ta bort lagerbladet och tillsätt ev hackad basilika. Rör ner mascarpone och krydda med salt och peppar.
Blanda örtcremen. Serveras med bröd, t ex mitt goda vitlöksbröd. HÄR hittar du det receptet.
Fler favoritsoppor kommer…
Hej syrran! Jag hade just tänkt ringa om receptet på tomatsoppan men så kom den ju på bloggen, perfekt, det blev torsdagmiddag. Jag minns sen i somras hur god den var och det tyckte Einar också
Ja då har du ett till recept i din stora samling…
Mmm … jag älskar tomatsoppa. Har också ett favoritrecept som liknar detta förutom att jag rostar grönsakerna i ugnen. Mascarpone fungerar tyvärr inte för mig då jag är laktosintollerant. Jag använder laktosfri creme fraiche istället. Soppa det är gott det när höstmörkret står kompakt utanför fönstret.
Ha en fortsatt fin torsdag!