Trädgårdsterapi och en slavisk valfrihet

Igår hade jag sådant som borde prioriteras, men först skolade jag småplantor. Kändes mycket lättare att börja där. Ett repetitivt arbete är så bra för att rensa hjärnan, som att kratta, gräva, skola plant och annat trädgårdsjobb man skulle kunna kalla enformigt. Det krävs inga beslut eller någon tankemöda. Bara att jobba på. Dessutom finns det en viss jordbakterie som frigör seretonin, lyckohormonet. Bevisat med forskning! Och jag blir lycklig bara av att se något växa – ja, inte ogräs – men sånt som kommer att bli fint!Omskola småplantor av slingesrtormhatt

Tänk vad mycket vi måste tänka i vårt moderna samhälle. Och i valfrihetens namn blir vi slavar under ohälsosamt många val. Eller så avstår vi en del val och får dåligt samvete. Tänk bara på Premiepensionen och det orangea kuvertet som ger folk ångest. Och vi ska välja elleverantör, telefonabonnemang, vårdcentral och i butiken har vi massor av alternativ, tänk bara på hur många tandkrämssorter det finns. Nog behövs det lite trädgårdsterapi där hjärnan få vila från alla beslut medan händerna jobbar och fåglar sjunger, vattnet porlar och vinden susar.

Plantorna jag skolade var inte vilka som helst, ganska viktigt att ta vara på dem. Det var fjolårets frösådd av slingerstormhatt Aconitum ´Red Wine´, en ovanlig mörkt vinröd klättrande stormhatt. Den finns med i årets Mästarrabatt designad av Mariana Mattsson med bara växter som passar i Norrland. Klicka HÄR och se hela den fantastiska rabatten! Och inget behöver bytas ut för att oss som bor i norr. GILLAR!