Vårlökar innanför snöigt fönster

Det börjar kännas rätt normalt nu, med massor av snö. Fast stark kyla slipper vi än så länge. Men vårlökar piggar upp, ja även hyacint tycker jag är en vårlök. Den används numera ofta i buketter och om man planterar i trädgården under hösten blommar de fint tidigt på våren. En julhyacint blev kvar i matkällaren och har klarat sig tills nu. Lite lång och rankig får den stå med löken kvar i en glasvas. Ljusgröna kulor och glasbitar gillar jag förstås, ljusgrönt är vår, det! Och de glada grodorna minner om en sommar som snart är här!

Vårlökar i glascylinder 2

En kruka pärlhyacinter kan man köpa billigt på matbutiken. Jag tog bort jorden och drog isär lökarna. Hälften av dem har jag över när jag placerat fyra stycken i en glascontainer. Det är egentligen en glasinsats till en kaffepressbryggare, som jag fann på rea. Det blir häftigt med kornblått grus i botten när pärlhyacinterna snart blommar i blått.

Vårlökar i glascylinder

Lökarna klarar sig utan jord, lite duschning eller en skvätt vatten i botten kan vara bra. Men de kommer att behållas låga och knubbiga av vattenbristen, lökväxter har ju en förmåga att dra iväg om de får mycket vatten. Tänk bara på hur tulpaner som står i djupt vatten växer! Till våren går lökarna att gräva ner utomhus, även hyacinten, men just den kommer inte att bli särskilt fin andra året. Bara lite spretiga blommor.

 

 

4 reaktioner på ”Vårlökar innanför snöigt fönster

 1. Tack för din kommentar hos mig med länk till ditt inlägg om sorgmyggor. Just det där med lökar är ju väldigt bra … just att man kan ta bort jorden som du gjort. Då slipper man ju oroa sig för att jorden ska innehålla sorgmyggor. Jag håller med om att hyacint är en vårblomma. Och så gav du mig en idé. Jag ska satsa på lökväxter utan jord i köksfönstret. Jag har ju slängt alla blommor där i och med att jag fick så många sorgmyggor i jorden.

  Ha det gott!
  /Anita

 2. Så mange flotte vår løker du har inne! Koselig med snø ute og vår inne 🙂
  Det er jo ikke så lenge til det er vår, men noen måneder er det. Så vi for hygge oss med vår inne enn så lenge.

  Ha det godt!

 3. Till att börja med så tackar jag för inbjudan! Om vi någon gång kommer norröver så kommer jag gärna och tittar på trädgården, men just för den här resan har vi redan som det är problem med att få tiden att räcka till.
  Idén med blått grus i en glascontainer var en jättebra idé. Den ska jag ta efter nu när vi har satsat på att ha blått och orange som dekorationsfärger i vardagsrummet!
  KRAM
  Susie

Kommentarer inaktiverade.