Å vad skönt när det börjar växa!


Första dagen för i år var jag
ut i gamla fårhuset där mitt odlingsrum numera finns. Bara för att passa på att blanda såjord medan det inte var så många kallgrader. Såjord kommer jag att behöva en hel del för trädgårdskurserna där vi ska börja med att så frön första gången. Det är i högsta grad rörigt i odlingsrummet men vad skönt det kändes att stoppa fingrarna i jorden och ha en växande framtid!

Frön som gror

De enda två frösådder jag har börjat med inne har faktiskt grott. De långa stråna i förgrunden är gammalt frö från den limegröna hängamaranten ´Green Cascade´som jag provsådde några stycken för att testa innan vi använder fröna på kursen. Men den stora överraskningen är äppelfröna som grott. HÄR kan du läsa om mina planer på att få nya äppelträd. Frön från träd och buskar brukar behöva en kall period för att gro, gärna med en period i värme först. Så jag haft dem inne i värme några veckor och tänkte faktiskt ställa ut dem under snön idag. Till min häpnad har redan två små groddar tittat upp ur krukan! Tydligen räckte temperaturen där äpplena låg i matkällaren som kylbehandling. Så nu får de vara kvar i den goa värmen!

3 reaktioner på ”Å vad skönt när det börjar växa!

  1. Monica Söderström

    Du har verkligen mycket på gång, man vill ju ha fint inne likaväl som i trädgården förstår jag. Och du kan frossa i äppelmust! Nyttigt och ekologiskt. Har du sett inlägget om den fina juicemaskinen jag fick tag på i höstas. I fortsättningen vet jag vad jag ska göra av alla äpplen från Transparent Blance som ger så mycket. https://gladigront.se/egen-appelmust-till-sondagsfikat/

  2. Anonym

    Så underbart att vara igång med sådderna!! Jag kommer troligtvis bli försenad i år, eller ja, det är jag ju redan, violerna ska ju redan ha varit sådda för blomning 1 maj. Men så blir det när man hittar på att man ska tapetsera om ett rum, så det rum jag vanligtvis driver planten i är helt fullpackad med möbler. Bra planering?! Eller inte…så nu gäller det att sno på litegrann…måla taket…måla väggen…tapeten på väggen…och sen kasta in alla möbler….jadu… Vecka 8 måste jag vara klar!
    Roligt att se att äpplena grodde trots utebliven snödriva! Bara vårda dom små sköra plantorna då 🙂
    Apropå äpplen. Tänkte ju göra en massa äppellådor nu i vinter också, så jag kan förvara äpplena bättre än som jag har det nu, i ica-kassar. Fungerar det också, men blir ju snyggare med lådor. I höstas fick jag plocka hur mkt äpplen jag ville hos grannen. Det blev ganska mkt med andra ord, vilket ledde till att jag gjorde en enklare variant äppelmust. 44 flaskor x 750 ml. Underbart att ta fram så här på vintern och njuta en stund… =)

Kommentarer inaktiverade.