Växthuset tömt! Se videon om hur man får tomaterna att mogna i tid och prova fler tomatrecept!

Tur att jag har hjälp att ta vara på sista tomatskörden som blev när jag tömde växthuset. Barnens familjer får varje vecka allt eftersom det mognar. Det är småtomaterna som är populärast. Röda, gula, gröna, bruna. Det ena barnbarnet kan smaska i sig 20 st på en gång. Tomatoman! Sämre karameller finns det… Längst ner hittar du en video om hur jag får tomaterna att mogna i tid.

Årets sista skörd från växthuset

De stora tomaterna tar jag hand om. Några maffiga skivor på en macka är inte fel, men när det blev kring 25 kg i efterskörden åker mycket i frysen. I mitten av juli kunde jag börja plocka 5 kg tomater 2 ggr per vecka, fast när det blev kallare har de stora tomaterna mognat långsamt, så då har mängden sjunkit. Tomatchutney flera gånger blev det men nu har jag inte tid att koka mer så jag fryser i lagom förpackningar för min goda tomatsoppa och grytor. HÄR finns det receptet. De gula stora tomaterna får egna förpackningar så kan jag göra gul tomatsoppa som kul omväxling. Den röda paprikan som ingår byter jag då mot gul.

Den gula ´Zloty Ozarowski´ blev biffig i år, började mogna tidigt och gav stor skörd. Saftiga, matiga och goda.

I kommentar från Annika fick jag några bra recept att prova på. Låter smarrigt, tack för det! Här kommer recepten:

Tomatsallad: 6-8 Skivade tomater varvas med fin hackad gul/silver/rödlök i en bunke/skål. Detta är grund vinägretten 2krm Salt, 1krm Vit/Svart Peppar mald, 1msk Vitvinsvinäger, 2msk Olja och 1msk Vatten x 3,  häll över tomaterna. Låt stå minst 1 dygn. Vänd runt försiktigt. Ös upp och låt bli rumsvarm innan den äts.

Skär tomater i halvor och ugnsrosta med snittytan uppåt i 220 grader ca 20 minuter. De ska bli lite åt det brända hållet. Kläm ur tomatköttet och mixa, frys in i 400g/förpackning. Tomatskalen torkas och smulas till pulver.

Se gärna på videon från när jag tömde växthuset och berättar hur jag fått de mesta av tomaterna att mogna i tid. Bara de översta klasarna var kvar, resten har vi skördat och ätit under sommaren. Men det märks tydligt att små tomater mognar fortare. Bifftomaten ´Brandy Wine´ och en sort jag tagit hem från Kreta är de långsammaste.

 

2 reaktioner på ”Växthuset tömt! Se videon om hur man får tomaterna att mogna i tid och prova fler tomatrecept!

Kommentarer inaktiverade.