Vi är världsbäst på tulpaner!

Vad tror du får oss svenskar att köpa mest tulpaner i hela världen? Kommer vårkänslorna av det krispiga ljudet från en fräsch tulpanbukett eller är det färgerna, doften… ?

130 miljoner! tulpaner odlas fram i Sverige och för en billig slant kan vi unna oss en bukett varje helg. Förr gick man till floristen och köpte 3 eller kanske fem tulpaner, nu känns det lite med 10 tulpaner. På utbildningen var det tulpanvecka och vi fick bl a försöka binda buketter på 30-40 tulpaner. Det är nåt det! Inte helt lätt att greppa om hela buketten. Ett tag tyckte jag bara att tulpanerna trilskades. Visst gnisslade de så där läckert men de klibbar som fast i varandra och går knappt att justera. Klasskamraten Cecilia lyckades binda en fin bukett med 30 tulpaner.

Om du vill att tulpanerna ska hålla en hel vecka måste de stå kallt på natten. Skär stjälkarna rakt av och sätt i 1 dm kallt vatten. Låt stå en timme med papperet eller plasten på. Med tillsats av 1 tsk potatismjöl i vattnet hämmas tillväxten så tulpanerna håller längre. Byt till nytt vatten och snitta om stjälkarna efter någon dag. Att vattna med isbitar är också en bra idé. Om buketten står i solen eller nära frukt vissnar den fort.

 

2 reaktioner på ”Vi är världsbäst på tulpaner!

Kommentarer inaktiverade.