Norrländsk vildmarksupplevelse utöver det vanliga!

I Västerbottens inland i byn Svansele hittar du ett matställe med en utställning som inte liknar något annat.

Inne i den säregna byggnaden finns mer än 600 uppstoppade djur och fåglar i en så otroligt naturtrogen miljö. Alla djur är sådana som finns naturligt i regionen.

I ett rum är det ett vinterlandskap med kyla, i ett annat sommar med full värme året runt. 11 rum med olika teman finns det.

Mannen som stoppat upp alla djuren har även skapat alla miljöer så naturliga och spännande. Höstrummet med mossor och kvistar med höstlöv är verkligen naturtroget. Mina bilder är tyvärr inte så bra då det var svagt ljus och spridda lampor som gav hårda skuggor. Men i verkligheten förstärker de den spännande stämningen.

Precis allt är så genomtänkt att man känner sig vara ute i naturen. Ibland höll jag inte på att hitta dörren ut ur rummet för dörrar och väggar är täckta med trädstammar i en så skön blandning. Tittar man noga så har ju dörrarna handtag, men av vackert polerade ren- och älghorn.

Alla barn borde få komma hit och se alla djuren. De tre björnungarna som hittat en mus i båten skulle fascinera dem. Det fanns också många roliga aktiviteter för barn att göra utomhus.

Och tänk vad spännande att se rovdjur i aktion!

Turister från andra länder tycker säkert det är spännande och exotiskt att se älg. Då kan de välja en utfärd med älggaranti och återfå pengarna om de inte ser älgar. Inte spännande för en annan som ibland har älgar både på vägen och i trädgården… men i utställningen fanns en gullig älgkalv med sin mamma.

Även utsidan är speciell med björkstammar istället för brädfodring. Och maten äter man med träbestick på tallrik av björkspån.

Maten var inte sämre den. Älg – och renskav och ädelfisk lagad med mycket smör på murrikka över öppen eld. Den röda röran med bland annat lingon och rödlök hade tyvärr hemligt recept. Så tackar vi kära syster och svåger som bjöd oss och även för dagarna hemma hos dem i Lappland. Där de bor i zon 7 har de både äppelträd, chokladkörsbär och fina storblommiga klematis.