Winterhard ? För Skåne eller Nordpolen?

Nu börjar det finnas trädgårdsväxter att köpa på stormarknader och liknande. Igår när gjorde jag Birsta efter ett besök på Länssjukhuset i Sundsvall hade Bauhaus både fruktträd, prydnadsträd och bärbuskar till salu. De var redan utslagna – kommer med sannolikhet från Holland – och att plantera ut dem är lite lotteri. Det går nog att gräva, men riktigt kalla nätter kan fortfarande komma. Den som handlar växter på sådana här ställen bör vet vad han gör – i detta fall : inte gör. Istället för detta björnbär tycker jag att sibiriskt björnbär är bättre att satsa på, då det är härdigt ända till zon 6. IMG_0381

Det fanns en hel del sorter härdiga i zon 4 som ju Sundsvall är, men för mig från Örnsköldsvik fanns inte mycket. Sådana här etiketter med ordet “Winterhard”, ska man se upp med. Det är ett tänjbart begrepp som inte lovar något. Härdigt i Skåne eller Nordpolen? Ingen vet vad som menas. Har du en smart mobil att googla med så ta reda på om sorten är härdig där DU bor, innan du köper. Ett annat problem är att det oftast inte står vilken grundstam (roten på trädet) som ett träd är ympat på. Det är minst lika viktigt för härdigheten som själva trädets sort. Grundstammen A2 för äpple är härdig för att odla i hela Sverige där äpplen kan växa. Fråga när du köper – kan de inte svara torde det vara bättre att handla någon annanstans. Att köpa svenskodlat, till exempel E-plantor, som är speciellt utvalda och odlade i Sverige, är också bra. Då vet man vad man får och att handla hos en lokal plantskola eller trädgårdsmästare är en bra garanti för att få växter som klarar klimatet på platsen. Forsythian ´Goldrausch´ från Bauhaus är härdig till zon 3. Då har vi ett bättre alternativ i ´Northern Gold´ som är härdig till zon 6. Forsythia zon 3

Istället för de känsliga sötkörsbären Regina´och ´Kordia´, är det bättre i våra trakter att satsa på buskkörsbär som är lika härdiga som ´Northern Gold.´ Till exempel den ryska sorten Chokladkörsbär med mörkröda bär eller Lettisk låg. Bägge mognar tidigt på sommaren, är söta och härdig till zon 6.

körsbärsträd på stormarknad

4 reaktioner på ”Winterhard ? För Skåne eller Nordpolen?

 1. Anonym

  Håller med dig. Det där är stordriftens nackdelar, allt köps in billigt och sortimentet ska vara lika i hela landet, och den som blir lidande är kunderna som inte har kunskapen. Fast å andra sidan finns det även vissa mindre handelsträdgårdar som kör samma race som de där större garden centers….nämner inga namn, men jag antar du vet vilken jag syftar på.
  Nej, som trädgårdsägare och kund gör man klokt i att läsa på innan man besöker dessa ställen, så man inte blir besviken, och fråga personalen! Och framförallt välja rätt garden centers, de som har kunskapen om Norrland.
  Mvh

 2. Här har vissa stormarknader en del växter, en del bra andra mindre bra. Men visst är det härligt med ett litet trevligt Garden Centre där växterna är framtagna med kärlek. Min Forsythia blommar så vackert nu!

  1. Monica Söderström

   Visst är forsythian fin på våren. Min kommer blom i också så småningom. Våren är ju väldigt tidig i år. Ha en skön helg!

Kommentarer inaktiverade.