Bergvallmo- undersköna och ovanliga. Mina råd för att lyckas.

Många tycker att bergvallmo av olika slag är svåra. Ja, och helt underbara, förstås! Jag tycker inte att de är svåra att lyckas med, bara man vet hur de ska behandlas. Sedan gillar de kyla bättre än värme, så vi i norr har fördel där. Längre ner får du några länkar till tidigare inlägg, där det finns mycket att läsa och lära.

Himmelsblå bergvallmo

Vill man ha andra sorter än den vanliga himmelsblå, är det frösådd som gäller. HÄR kan du läsa om frösådd och se många underbara sorter i min trädgård.

Meconopsis napaulensis
Kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis, strimmig i gulvitt och rödrosa

För många år sedan sådde jag kaskadbergvallmo med frö från Impecta och blev biten. När den väl blommade kunde jag inte tro mina ögon! Aldrig hade jag sett något liknande. 1,5 m hög stjälk med blommor i kaskader. Vinröd och gul blev det, men även den på bilden ovan, som blev tvåfärgad. Då var jag fast! Men den tog tre år på sig innan den blommade, vilket tydligen är vanligt, och eftersom den är monokarp, dör den sedan den blommat. Men producerar ofta många frön, så då får man börja om…

Meconopsis napaulensis, kaskadbergvallmo vinröd

Ifjol sådde jag bland annat kaskadbergvallmon, Meconopsis napaulensis, med krukorna under snön, sedan fröna fått dra åt sig fukten under en dag inne. De grodde glatt när våren kom, men jag var som vanligt sen med att sätta dem i egna krukor med gödslad jord, så när hösten kom var de rätt små och ynkliga. En del grävde jag ner ute ändå och en del satte jag i pyttesmå krukor. Sedan i höst har de stått i vår svala, till gränsen mot kalla, källarvåning under lysrörsbelysning. Den har jag ändå på ett tag varje dag för vissa växter som ska övervintra. Väldigt lite vatten har bergvallmona fått, mest bara för att överleva. Nu har jag satt om dem i lite större krukor och de verkar sätta fart. Rhododendronjord som har lågt pH trivs de i, fast den får jag inte tag på så här i mars. Inte så många som är så tokiga och köper utejord i våra trakter nu!

Fint rotsystem på miniplantorna av bergvallmo

Så då blev lösningen att blanda luftig jord med grov sand och blanda i lite orkidejord som sänker pH. Nu efter några veckor ser jag att det funkar. När marken tinat får jag sätta ut åtta plantor av kaskadbergvallmo, och en annan sorts bergvallmo och så är det att vänta tre år på den förstnämnda. Trädgårdsmästare behöver tålamod…men man får omsider sin belöning.

Omplanterade bergvallmo

Tänk vilken variation bergvallmo har. Inte konstigt att man blir ha-galen! HÄR finns en bra länk med det mesta sammanfattat, och HÄR ,dessutom kan du skriva in bergvallmo i sökrutan uppe t höger, så finns det måånga andra inlägg om denna min favorit!

En rysk odlare har drivit upp dessa från svenskt frö Meconopsis betonicifolia ´Hensol Violet´( M. baileyi).