Dags att hand om tomatskörden igen. Soffritto blev det denna gång.

Med jämna mellanrum måste jag ta hand om de tomater som eftermognar. Trots att en del blev dåligt har jag fullt upp. Som Farbror Grön tycker jag att det blir mycket att hinna med. Men har man jobbat med odlingen vill man ju gärna få glädje av resultatet också.

Soffritto av tomatskörden

I hallen har det varit trångt med ett torkställning full av tomatplantor. Nu ligger bara själva tomaterna i skålar och mognar mer. Ungefär var tredje dag är det dags att ta hand om det som mognat.

Nu har jag klippt ner alla tomatklasar så hallen är inte längre pin full

Många gånger under året kommer vi att kunna äta vår goda tomatsås av olika slag. HÄR finns recept på min tomatsås och HÄR på min chilisås. Denna gång gjorde jag också en variant av chilisås med lite vinäger, tomatpuré och mer socker än mitt första försök. Bägge goda på sitt sätt, men inte så nyttigt med socker kan jag tänka. Allt är nya recept för mig då jag odlat tomater i växthus för första året och aldrig haft så här stor skörd.

Den här gången provade jag Soffritto, ett recept med mixade grönsaker, men jag tillsatte mycket mer tomatpure och kryddor, som mald chilipeppar på burk. Egen färsk chili har jag visst men burken var snabb att använda. Smaken på röran liknar lite den grönsaksmix jag har ätit på IKEA, som tillbehör till kyckling. Nu är allt stoppat i frysen för att använda till grytor under vintern.

Originalreceptet på Soffritto – krydda upp efter smak!

1 gul hackad lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 morot
1 paprika
1 chilifrukt
2 stjälkar stjälkselleri
2 msk olivolja
2 tomater eller mer
1 msk tomatpuré gärna mer
salt och svartpeppar
2 1/2 dl vatten
1/2 pressad citron ( köp på flaska för att spara tid)

Skär morot, urkärnad paprika och chili och selleri i små tärningar. Fräs i oljan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpuré, vatten och citron och koka tills det är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill även chilipulver, cayennepeppar eller andra kryddor. Kyl och förpacka i lagom storlek och frys in.