Gott av tomatskörden

De finaste tomaterna äter vi förstås upp. På det blå fatet är de gröna min favorit. De blir alltså inte röda, utan bara ljusnar och mjuknar och blir så söta och goda. De blir lätt bortglömda så de hinner förstås mogna ordentligt.  Annars sägs den gula `Sungold´ vara den sötaste, men de gröna är ännu godare. Dekorativt också, med olika färger.

Den gröna ´Green Kiwi´ frö från Impecta är min favorittomat

De stora, spruckna och med skalfläckar blev en supergod tomatsås. Då det är första året med växthus har jag aldrig haft så mycket tomater att det blivit över till sås, så jag prövade ett för mig nytt recpet av Mandelmanns. Å, så gott det blev!. Här är recepetet med mina ändringar.

Hemgjord tomatsås är bäst!

Tomatsås

ca 1 kg tomater mixas slätt, bryn i smör långsamt 1 hackad lök, 2 pressade vitlöksklyftor  och 2 stjälkar finhackad blekselleri och blanda med tomaterna tillsammans med 1 finhackad chilifrukt, mer eller mindre beroende på styrka. Jag hade torkad chili från ifjol. Krydda med 1 1/2 msk salt och 1 tsk strösocker. Koka ihop under ca 30 minuter. Under tiden värmer du glasburkar i ugnen på 100 grader och kokar locken i en kastrull på spisen. Häll upp såsen i de varma burkarna och sätt på locken direkt. När såsen svalnat blir det vakuum i burken så såsen håller sig länge i kyl eller källare,