Enkelt att driva amaryllis! Nu TÄVLING om 3 stora valfria lökar!

Detta är ett betalt samarbete med Dutch Grown

Advent är inte så långt bort, bara en månad, så nu är det dags att plantera amaryllis. Så enkelt och så roligt att följa de växande knopparna. Finfina lökar hittar man hos Dutch Grown, i alla möjliga färger och former. Till Advent vill jag ha de röda, så jag valde tre av den intensivt djupröda ´Royal Velvet´. Längst ner i inlägget finns info om tävlingen där du kan vinna 3 valfria lökar från Dutch Grown!

Amaryllis ´Royal Velvet` med underbar mörk sammetsröd nyans

Riktiga Jumbo-lökar var det som kom från Dutch Grown. Stora blomlökar som ger fler stjälkar och många många blomklockor. Så nu har jag sökt efter nog stora krukor. Krukan bör vara 2,5 cm större runt om, än löken. Jag planterar antingen i en tung lerkruka eller i plastkrukor som ryms i mina ytterkrukor av keramik. Amaryllis blir nämligen så tung att den kan tippa, så krukan måste stå stabilt. Mer om stöd för stjälkarna kommer längst ner.

Stora Amaryllislökar ger många blommor

Jag brukar använda min favoritjord ” Vår egen jord”. I den finns mycket näring och små lecakulor som dränerar bra. Amaryllis gillar inte för mycket fukt mot löken. Det finns säkert annan luftig jord att köpa, med lecakulor eller annat luftigt material, eller välj vanlig blomjord. Halva löken ska sticka upp ovan jordytan.

Amaryllisplantering

Efter plantering ska det vattnas försiktigt en gång och sedan inte mer förrän knoppen visar sig. Sedan ska jorden hållas bara en anings fuktig, annars kan stjälken dra iväg och bli för lång. Ställ krukan varmt så kommer löken fortare igång. Fram tills knoppen visar sig behövs inte så ljust, men när det börjar växa behövs ljus. Vrid krukan ibland så stjälken inte drar sig för mycket åt ett håll. Löken kommer i blom 6-8 veckor efter plantering.

Amaryllis med stödpinne direkt i löken

Stöd till amaryllis finns fina speciella att köpa. Men enklast tycker jag det är att sticka ner en lång blomsterpinne i löken. Den står stabilt och bra, men sätt inte så nära stjälken. Fint blir det att binda med ett jutesnöre. Den här löken från ifjol har sin pinne kvar fortfarande och som du ser har löken inte tagit skada, för den är stor och välmatad.

Amaryllis ´Rilona´ med mild ljuvlig nyans

Om någon vecka ska jag plantera mina tre lökar ´Rilona´ som blir så vackert ljusaprikos/laxfärgade. Dem vill jag gärna ha i blom till nyår.

Vad vore jul och nyår utan amaryllis?

Nu till tävlingen! Gå in på fliken Tävling eller klicka HÄR och svara på en enkel fråga. Bland alla som svarat rätt drar jag en vinnare som får välja 3 valfria amaryllislökar i hela sortimentet som finns hos Dutch Grown. De skickas direkt från Holland till vinnaren!
Tävlingen avslutas torsdag 3/11-22 kl 21. Lycka till!