Sparsmakad bukett från trädgården

Nästan alla liljor har blommat över, utom de orientaliska, fast dem är jag lite rädd om så de blir sällan till bukett. Så kom jag på att mina dagliljor som blommar så bra i år – de skulle kunna bli en bukett. Faktiskt sällan provat just dem i bukett. Varje blomma står ju bara en enda dag har jag tänkt. Men valet blev lyckat då varje stjälk har många knoppar som orkar slå ut en efter en. Tillsammans gräset jungfruhirs blev det en hållbar bukett som står i en vecka. HÄR kan du läsa mer om den skira jungfruhirsen. Av florister kallas den fontängräs. Jag kom just på att buketten faktiskt liknar en fontän! Dagliljan är den småblommiga ´Catharine Woodbury´. Mer mot rosa än på bilden.

Sparsmakad bukett med dagliljor och fontängräs ljusare(1)

Sparsmakad bukett med dagliljor och fontängräs ljusare(2)Den här typen av bukett går också att göra med liljor förstås och även med nejlikor. Det blir bäst med lite spetsig blomform som matchar bukettens form. Här har jag använt tre dagliljor med många knoppar och fyra jungfruhirs. Bukettens blommor läggs som vanligt i spiral och binds med bast. Därefter har jag pyntat bindestället genom att vira på ett transparent chiffonband som jag fäst med dekorationsnålar med vita pärlor. Fint med en genomskinlig vas så man ser bindestället. Här är det frostat glas i vasen så man bara anar pärlorna.

Med passande vas kommer buketten till sin rätt. Lägg märke till att buketten är en upprepning av vasens form, fast upp-o-ner.