Färgkombinationer som gör sig

Den kanadensiska rosen ´Therese Bugnet´ har trasslat in sig i kransveronikan. Här syns hur de två färgerna gifter sig med varandra (som kockarna brukar säga om smaker).Teoretiskt sett beror det på att färgerna finns på samma fjärdedel av färgcirkeln, då blir det en lugn och harmonisk färgkombination. Dessutom är färgerna ganska ljusa, och just pastellfärger är lätt att kombinera. I det fallet går det egentligen att blanda från hela färgcirkeln.

Therese Bugnet med kransveronika (2)

Bakgrunden består av vår förrådsbod som är under ombyggnad, så en del är omålat trä. Här kan vi jämföra vilken bakgrundsfärg som blir bäst. Där tyckar jag att den blå blir bäst, för den bygger ut färgtonen inom fjärdedelen.

Therese Bugnet med kransveronika (1)

Vill man ha en mer spännande färgkombination ska anrättningen kryddas med en färgklick från motsatt del av färgcirkeln. I den här blå skålen är orange den ultimata kontrasten. En mindre orange dahlia hade gott räckt som kontrast

skål i blått med och utan orange (2)

Jämför med varianten i bara blått, lila och ljusblått. Lägg märke till att de ljusblå är mindre i storlek. Det ger också en kontrastverkan – något att tänka på även i rabatterna, så att man inte bara vräker på med stora blommor – då framhävs ingen – alla liksom skriker i mun på varann.

skål i blått med och utan orange (1)