Glad påsk med forsythia!

En forsythiabuske är särskilt kul att ha till påsk. På en vecka slår kvistarna ut med glada gula blommor. Jag ställer kvistarna i varmt vatten så går det fortare. På påskbordet är forsythian ett måste och när våren kommer längre fram lyser den i trädgården. Gult är den minst populära färgen, men till påsk och på våren tror jag att alla tycker att det är fint.

Forsythia på påskbordet

Vanligast är Forsythia x intermediaSpectabilis’ med gyllengula blommor. Jag skulle tro att min gamla buske är av den sorten, för i många år frös den på vintern och inte en enda blomma kom det. Till slut har den acklimatiserat sig, så nu kan jag ta in många buketter på våren.

Forsythia i vas

För oss i norr finns det härdigare sorter, t ex `Northern Gold`, en kanadensisk sort. Om vi än köper rosor, azaleor eller buskar finns det mycket bra från just Kanada, så inte behöver vi avstå så mycket som vi tror. Däremot kan de här växterna vara svårare att få tag på. Hos BillaBlom satsar vi på att erbjuda många härdiga sorter. HÄR och HÄR kan du se exempel på några kanadensiska rosor.

Forsythia gör sig bra i blandat buskage och som bakgrund till perenner och lägre buskar. Den är frisk och tålig och klarar också blåst. Den täta grönskan ger ett bra vindskydd. Man klipper den direkt efter blomning och väljer överhängande form som den blir naturligt eller stammar upp till ett litet buskträd . Ett bra tips jag läste var att plantera en italiensk klematis bredvid som får klättra i busken och förgylla med sen blomning. Forsythian har gett sitt mesta under våren och blir rätt tråkig sedan, så det låter som en god idé.

Å Glad Påsk på dig!

 

 

 

6 reaktioner på ”Glad påsk med forsythia!

 1. Jag måste hitta en till plats att ha en forsythia dom är så härliga på våren. Att ha en klematis i den låter som ett måste! Super bra tips. Jag brukar nästan alltid sätta en klematis när jag planterar mina rosor. Jag har en plats under ett träd undrar om den tål rotkonkurrens?

  1. Monica Söderström

   Du kan ju alltid gräva ner en rotspärr för säkerhet, så inte trädets rötter invaderar busken. Annars är ju forsythian en av de tåligare buskarna.

    1. Monica Söderström

     Det finns speciell rotspärr att köpa, men jag brukar ta vad jag har, en kraftig markduk, en bit presenning, gummiduk, liggunderlag… ja mycket funkar!

 2. Jag har forsythia i trädgården men har aldrig tagit in några kvistar till påsk. Så dumt. Det är ju idealiskt. Fast å andra sidan så hör jag till dom som gillar gult så även om påsken börjar lida mot sitt slut så kan jag tänka mig att ta in några kvistar nu. Jag har två sorter och den ena hette något med ‘Northern’. Kan ha varit ‘Northern Gold’. Den blommar hos mig lite senare och blommorna är lite mera mörkgul än hos de “vanliga” forsythiorna. Inte lika rikligt med blommor men färgen är vacker.

  Ha en fortsatt skön påskhelg!
  /Anita

Kommentarer inaktiverade.