Rosor från Kanada och folk från Sollefteå

Sista trädgårdsvisningen var det visst i går. Eller… grupper kan fortfarande boka, på lördag tror jag att det är en ny grupp på gång. Igår kom Internationella gruppen, ett trevligt och intresserat gäng från Svenska Kyrkan i Sollefteå.

besök från Sollefteå (1)

De blev speciellt förtjusta i den kanadensiska rosen ´Hope for Humanity´ tillägnad det kanadensiska Röda Korsets 100- årsjubileum. Min ros har några år på nacken och verkar väldigt härdig, det uppges zon 6.

besök från Sollefteå (2)

Som alla kanadensiska rosor är den rotäkta, och alltså inte ympad på en starkväxande rot. Det betyder att den är vek och pirig första åren, då den inte har samma växtkraft som en ympad ros. Däremot skjuter den ju äkta rotskott om den skulle frysa ner. Nu efter några år har den blivit kraftig och blomrik. Den är 1,5 m hög och blommade först på fjolårets grenar och nu har jag många kraftiga årsskott som står i blom och knopp. Vad roligt att det finns så många fina rosor att välja på för oss i kallt klimat! I boken Rosor i norr kan du hitta fler godingar. HÄR presenterar jag boken.

Kanadensisk Ros Hope for Humanity rotäkta

 I verkligheten är rosen ännu mörkare, med nästan svarta knoppar. Bra också att den tål regn, för av den varan har vi fått nog under sista veckan!

 

 

2 reaktioner på ”Rosor från Kanada och folk från Sollefteå

  1. Vilken skönhet! Djuptrött är så vackert! Roligt att alla vill se din trädgård, fast kanske också skönt för dej att säsongen börjar gå mot sitt slut! Ha det bra!

Kommentarer inaktiverade.