Hemlagad havtornsglass med kola serverad i franska spån

Av bara 3 ingredienser görs den läckra havtornsglassen som serveras i böjda mandelflarn, kallade “franska spån”. Visst låter det flott och det är det också! Bägge recepten får du här.

Havtornsglass med kola i franska rån

Havtornsglass 4 portioner

1 burk sötad kondenserad mjölk
1-1,5 dl havtornsjuice – ta så mycket du vill, juicen är sur! (Jag pressade av hemodlade bär, men de finns i butikens frysdisk)
1,5 dl mild yoghurt

  1. Koka den oöppnade burken i en kastrull med vatten i 2 timmar, så att det bildas kolasmet. Fyll på vatten om det kokar bort. Låt burken svalna innan du öppnar den.
  2. Havtornsjuicen gör du genom att pressa ur havtornssaften i en sil eller potatispress. De ganska stora fröna kan man spara och använda vid brödbak.
  3. Blanda yoghurt med kolasmeten och rör tills det är jämnt. Rör ner havtornsjuicen. Häll i en form och ställ i frysen i flera timmar tills det är genomfruset. Rör om någon gång under tiden.
  4. Ställ glassen i kylen i 30 minuter innan du skedar upp den.

Franska spån (mandelflarn) 16 stora, 200 gr ca 6-8 minuter

1,5 dl sötmandel
100 g smör
1,2 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk grädde

  1. Hacka den oskalade mandeln.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och rör om. Ställ på spisplattan och låt smöret smälta under omrörning. Sjud försiktigt tills det tjocknar, rör noggrant så det inte bränns.
  3. Lägg ut avlånga klickar på plåt med bakplåtspapper. 8 st per plåt.
  4. Grädda i mitten av ugnen till kakorna är ljusbruna.
  5. Böj dem över upp-o-ner-vända glas medan de är varma.
Mandelflarn fyllda med hemlagad havtornsglass

De kakor som blir över kan man böja senare. Bara att värma dem snabbt i ugnen.

I stället för att göra böjda kakor kan du förstås göra korgar, forma dem också över ett glas. Vill du använda dem som kakor blir de fina som rullar. Då är det praktiskt att grädda runda kakor i plättlagg, 1 tsk smet till varje kaka.

Vill man lyxa till rullarna lite mer – gör som på kondis, fyll med smaksatt grädde eller smörkräm, eller doppa ändarna i smält choklad eller både och. Men godast är nog ändå serverade med några skedar havtornsglass. Jag kan tänka mig att ingen paketglass överträffar denna hemlagade!

2 reaktioner på ”Hemlagad havtornsglass med kola serverad i franska spån

  1. Oh, vad gott det ser ut!
    Havtorn har vi inte, men ger inspiration till att göra god glass.
    Har ingen mandel heller, ska försöka med havregryn, kanske det blir något.
    Problemet nu är ju att vi inte handlar mer än var 14:de dag.
    Ha det bra!

Kommentarer inaktiverade.