Hur bra gror mina egna frön av bondbönor, ärter och chili?

Ifjol fick jag så stor skörd bondbönor att jag kunde ta undan en del till utsäde. Även så de goda ärtskidorna sugarsnaps. Nu ska jag testa om de gror, för att annars köpa nya fröpåsar.

Egna frön av bondbönor, sugarsnaps och chili

Bondbönor och ärter har jag aldrig prova att spara som frö, så jag är tveksam om detta är bra frön. Ärtorna har skrumpnat mycket och bondbönsfrön jag köper brukar vara gröna och fina. Men försöka duger. Istället för att provså några på blött hushållspapper som vanligt tänker jag prova att odla skott, så får jag ut något av provet också, om de gror. Bondbönsskott har jag aldrig provat. Tro om det är lika lätt som att odla ärtskott? Någon som har provat? Chilifröna behöver jag inte testa, de gror alltid, lika som tomatfrön. Av snyggaste chilisorten ´Jamaican Bell´ finns många frön, så dem ska jag dela ut bland er läsare. Inlägg om det kommer under veckan, för nu är det det är dags att så chili. Bra för er som är så sugna på att få starta upp odlingen!

Jungfruhirs, Panicum virgatum ´Fontaine´ och tandpetarsiljan, Ammi visnaga ´Green Mist´hade jag mängder av i somras. Så bra till buketter. De ska inte sås så här tidigt men ett test gör jag. Lyckas det inte blir det köp här också. Jag bara måste ha dem! I buketten finns bägge två. De runda är tandpetarsiljan och de hängande med små frön är jungfruhirsen. Visst är de fina!

2 reaktioner på ”Hur bra gror mina egna frön av bondbönor, ärter och chili?

  1. Underbar bukett med tandpetarsiljan!
    Håller med om att bondbönorna borde vara gröna. Kännetecken för mogna bondbönor att torka eller spara till utsäde är att det centimeterlånga fäste som först syns som ett vitt streck ska övergå till svart innan bönorna plockas. Skott av bondbönor är lika lättodlade som ärter. Väldigt matiga. Själv tycker jag de gör sig bäst mixade i smoothie eller hackade i nån maträtt.
    De gröna ärterna har inte varit tillräckligt mogna när du skördade dem och jag tror inte de gror. Ett bra tips kan vara att låta utsädet sitta kvar så länge som möjligt på plantorna och helst torka där dvs övergå till gult. Endast gruppen gråärter är buckliga som utsädesfrö.
    Ha det gott
    /Anette

Kommentarer inaktiverade.