Inte för sent att plantera vårlökar

Det går fortfarande att plantera vårlökar. Många höstar har jag handlat lökar på rean som brukar starta när marken börjat frysa. Tulpaner är det inga problem att plantera sent, de kan till och med spettas ner, om det har hunnit bli tjäle. Allium har också lyckats bra och återkommer år efter år. Däremot behöver påskliljor och narcisser planeras i tid så att de hinner rota sig. Hyacinter på friland är kanske lite ovanligt, men tjusigt. I Keukenhof i Holland brukar det finnas massor av sådana planteringar, och det går lika bra här.

Plantera frilandshyacinter

Smålökar som snödroppar, balkansippa m fl ska däremot planteras så fort de finns att köpa. De torkar lätt ut där de ligger i affärens inomhusvärme. Förra hösten provade jag att sätta balkansippa än en gång. Det har inte lyckats förr, så jag tog “hängslen och livrem”. Lökarna fick ligga i blöt i 2 dygn och planterades tidigt på hösten på olika ställen. Jag hade gett mig den på att lyckas, så några lökar satte jag i en stor kruka, som fick stå i den svala matkällaren under vintern, för att drivas på inomhus till påsk. Dem hade jag sedan tänkt gräva ner i trädgården om inga av de trädgårdsplanterade skulle klara sig. Faktiskt kom alla lökar upp , både inne och ute, och denna vinter borde de klara sig oavsett väderlek, då de nu är etablerade.

Många lökar vill ha väldränerat och ganska torrt under sommaren för att återkomma. Det löser jag med min sand- och gräsklippsodling. Helt perfekt för lökar, förutom alla andra fördelar. HÄR kan du läsa mer om det.

OM marken har frusit och du kommer över lökar, går det också att lösa utan spett. Ös bara ut sand ( grovlek 0-8 mm brukar jag använda i trädgården), lägg dit lökarna och mera sand ovanpå. Tipset har jag hört av Nils Åkerstedt som uppfann sand- och gräsklippsodlingen. I löken finns näring som räcker för en blomning, så vill du att de ska återkomma behöver du gödsla med ett lager gräsklipp nästa sommar.