Det är inte fettisdag än, men vi har tjuvstartat med en ny variant av semlor. Sockerkakan kan du baka med ditt vanliga recept och tillsätta kardemumma och den goda fyllningen. Eller prova receptet nedan.
Sockerkakssemla för många 200 grader ca 25-30 minuter
Kakan:
100 g smör
1 dl mjölk
2 stora ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1/2 – 1 tsk malen kardemumma
Fyllning:
200 g mandelmjöl eller 200 g hela mandlar
100 g pistagenötter
2 1/2 dl florsocker
2 äggvitor
1/2 tsk bittermandelolja
ev grön livsmedelfärg
3 dl vispgrädde
vatten
Smält smöret och häll i mjölken. Ställ att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop övriga ingredienser separat och rör sedan ner i äggvispet tillsammans med smörblandningen. Grädda i en smord och bröad form (1 1/2 l) i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Prova med en sticka. Låt kakan kallna. Jag använde en mindre form och fick smet över till några muffins också. Mindre form kräver förstås kortare gräddningstid.
Fyllning:
Mixa mandel och nötter fint i matberedare. Det ska bli riktigt finkornigt. Tillsätt övriga ingredienser (utom grädden) och mixa mer. Tillsätt ev vatten så det blir en trögflytande smet. Jag tog också lite grön livsmedelsfärg för lite mera stuns. Med grön färg kan man också ersätta pistagenötterna med mandel om man hellre vill det.
Vispa grädden. Skär av ett lock, bred på pistagemassan rikligt och spritsa grädden eller bred bara på den. Lägg på locket och strö över mycket florsocker genom en trådsil. Pimpa ev med lite hackad pistage eller grönfärgat mandelhack.
Har du nu åkt en runda i skidspåret eller tränat annat är det bara att hugga in med gott samvete. Vi andra hugger in ändå…
Mums, låter gott.
Älskar semlor. Kul med en ny variant.
Fortsatt trevlig helg!