En mycket viktig rätt på julbordet, speciellt i Ångermanland, är blana, en smet gjord av grädde och messmör. Omtyckt av alla och går snabbt att göra. Vi breder den som pålägg på tunnbröd, hällakakor, vörtlimpa eller havrekex.
Ingredienser : grädde, messmör och kanel
Vispa grädde och rör ner messmör till lagom smak. Vanligt messmör används oftast, men för mer smak har jag brukat använda Gudbrandsdalens mesost. Den måste först mixas med mjölk till en smet. Nyligen har jag hittat Tine messmör, bredbar mesost, som är lika god. Den går lätt att röra ut med mjölk och sedan blanda med grädden. 2 dl Tine tog jag till 5 dl grädde. Mer messmör kan man ta. Sedan lägger jag upp i en skål och och strör över lite kanel.
Konstigt nog gör vi blana bara till jul, den är ju omtyckt av alla, både barn och vuxna.
Vidare fram till julafton fortsätter det med ett nytt recept varje dag. Om du prenumererar på bloggen missar du inget!
KOM IHÅG: I HELGEN BLIR DET TÄVLING OM 20 FRÖPÅSAR!