Marktäckare för en lättskött trädgård

Här kommer en till superbra marktäckare. Fortfarande nu i november är den grön – eller – ja, grönvit. De vackra bladen är det bästa med den här krypande perennen. Rosenplister, Lamium maculatum ´Beacon Silver´, fyller snabbt upp en yta, både med fröplantor och genom att stjälkarna rotar sig eftersom där de ligger ner. Den blommar också fint nu och då under sommaren.

Marktäckare Lamium maculatum ´Beacon Silver´

Bilden här nedan är från Örnsköldsvik, dit jag var i dag. Efter besöket på Skatteverket med genomgång av bokföringen till min lilla firma ( ja, det gick bra – den här gången) gick jag till Arkenbiblioteket. Där utanför växer ullungrönnar längs hela gatan, alla med rosenplister runt fötterna. Snyggt och praktiskt, speciellt för att rosenplistern inte kan sprida sig längre än till kantstenen. Sedan tar ju asfalten vid. Så då förstår du växtkraften…Klicka HÄR så kan du se ullungrönn i höstskrud – ett av de snyggaste träden för zon 5. Den blåa kakelranden på Arkenhuset ska symbolisera vart havsytan nådde en gång i tiden. Mot vänster sluttar gatan brant ner mot hamnen så det gäller flera meters landhöjning. Här i Höga Kusten höjer sig ju landbacken med ca 1 cm per år! Mycket därför området har valts till ett världsarv.

Ullungrönn med rosenplister som marktäckare

Marktäckare håller inte bara bort ogräs, utan mikrolivet i jorden blir också bättre än både med öppen jord och med gräsmatta. Här syns hur löven singlat ner och ligger kvar. Så småningom dras de ner i jorden av daggmaskar som gör jorden lucker och gödslad. Många fler marktäckare har jag skrivit om, du hittar dem genom att skriva ordet “marktäckare” i sökrutan längst upp till höger här på bloggen. Åsså klicka Enter förstås!

Rosenplister i stan med löv