Minns i november… Afrikas blå lilja

Nu står alla krukor med Afrikas blå lilja, Agapanthus, inomhus. De som vissnat har jag klippt ner, de andra får behålla bladen ett tag. Snart ställer jag in dem i matkällaren där det blir så svalt som 4 grader under vintern. Det sägs att den låga temperaturen är viktig för blomningen. I somras klämde jag ihop alla värmeälskande krukväxter på sommarstugans solsida, då jag ännu inte har något växthus där (fast det är på gång). Det blev en medelhavshörna med passionsblomma, citrusväxterna Calamondin, citron och kumquats, en liten bananplanta, pelargoner ( som egentligen kommer från Sydafrika), körsbärstomater och så den söta rosenskäran och andra sommarblommor. Alla blåa krukor jag kunde hitta gav lite mer medelhavskänsla.

Medelhavshörnan
Medelhavshörnan

Några vita Agapanthus har jag också men de blåa är favoriter. Varje liten blomma är ett underverk och när alla blommor vissnat blir det en boll med fina frökapslar.

Afrikas blå lilja
Afrikas blå lilja

Den ljusgula rosenskäran blev en favorit förra sommaren, så den kommer jag att fortsätta med varje år. Jag återkommer till det igen – visst är det fint med ljusgult och blått!? Håll koll på söndag, då kommer tävling om en härlig chokladbok!

Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´
Rosenskära , Cosmos bipinnatus ´Sunset Yellow´